MNB: Magyarország az EU pénzügyi felügyeleti központja lett az őszre

MH/MTI
2024. október 9. szerda. 10:54

Uniós és globális konferenciák sorának ad helyszínt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnökségéhez és a magyar jegybank alapításának 100. születésnapjához kötődően.

Ennek keretében került sor október 3-án az európai uniós pénzügyi felügyeleti hatóságok (Európai Bankhatóság – EBA, Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj Hatóság – EIOPA, Európai Értékpapír-piaci Hatóság – ESMA) 11. közös Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Napjára (JECPD) Budapesten.

A rendezvény előtt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke személyes találkozón egyeztetett Petra Hielkemával, az EIOPA elnökével és Fausto Parente ügyvezető igazgatóval az öngondoskodás terén az EU előtt álló feladatokról.

Szintén a konferenciát megelőzően, október 1-2. között adott otthont az MNB az ESMA legfőbb döntéshozó testületei (felügyeleti- és igazgatótanács) ülésének. Ezek az uniós tőkepiaci hatóság legfőbb döntéshozó, szakmai politikákat előkészítő fórumai, amelyekben a nemzeti hatóságok vezetői foglalnak helyet.

A JECPD konferencián – amelyen az uniós nemzeti felügyeletek, piaci és fogyasztóvédelmi érdekképviseletek, pénzügyi szereplők, EU-szervezetek, akadémiák mellett jelen voltak az uniós hatóságok elnökei, José Manuel Campa (EBA), Petra Hielkema és Verena Ross (ESMA), illetve Kandrács Csaba alelnök is – a résztvevők egyebek közt az ügyféltudatosság erősítésének lehetőségeit vitatták meg a digitális pénzügyi világ (például a különböző tartalmak gyártására képes generatív mesterséges intelligencia) kihívásai közt. Szó esett a lakossági befektetők számára előnyös fenntartható tőkepiaci szabályozási környezetről, illetve a fogyasztóközpontú termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférési lehetőségekről is.

A visszatekintést folytatva az MNB felidézte, hogy szeptember 23-24. közt került sor az Integrált Pénzügyi Felügyelők (IFSC) 25. éves konferenciájára, amelynek munkájában Magyarország egyedüli közép-európai felügyeleti hatóságként vesz részt. A globális, 18 hatóságot összefogó rendezvényen – amelyen az uniós országok mellett idén egyebek között indonéz, szingapúri és dél-koreai felügyeleti vezetők is jelen voltak – többek közt a kriptoeszközökkel, a fenntartható pénzügyekkel, digitális pénzügyekkel, illetve a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kihívásokat vitatták meg a résztvevők.

A jövőt illetően az MNB beszámolt arról, hogy november 5-én az uniós, illetve több EU-n kívüli ország felügyeleti szakembereinek részvételével az MNB nemzetközi pénzmosás-megelőzési (AML) konferenciát rendez. A tanácskozáson az EU, illetve az unión kívüli országok AML-elvárásainak egyenértékűségéről, egymásnak való megfeleltetési lehetőségeiről lesz szó.

Az uniós pénzügyi felügyeleti döntéshozói testületi ülések sorát október 1-2. között az EBA értékpapírosítással és fedezett kötvényekkel (SG&CB) foglalkozó munkacsoportjának ülése nyitotta itthon. Október 10-11-én zajlik majd az EBA piaci hozzáféréssel foglalkozó (TFMA) munkacsoportjának ülése, október 28-29-én pedig a Biztosításfelügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) közép- és kelet-európai (CEET) régiós szemináriuma következik. November 14-én az EBA fogyasztóvédelemmel foglalkozó állandó bizottsági ülésének ad majd helyszínt az MNB – sorolták.

Elolvasom a cikket