Hogyan táplálkozzanak az ötven év felettiek, hogy egészségesek maradjanak

Az életkor előrehaladtával a szervezet anyagcsere- és energiafelhasználási folyamatai csökkennek, ezért az ötven év felettieknek speciális étrendet kell követniük. Dilfuza Iszbajeva tálálkozási szakértő elmondta, hogyan őrizhetik meg az egészségüket a táplálkozás segítségével az ötven év feletti embereknek – számol be a Sports.kz.

Szerinte ötvenéves kor után az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, nem túl kalóriadúsnak, de tartalmaznia kell az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, különösen kalciumot. Iszbajeva kifejtette, hogy a korral az embernek kevesebb kalóriára van szüksége.

Ha ülő munkát végez, vagy autóval közlekedik, akkor körülbelül 1600 kalóriára van szüksége naponta. Ha a munkája gyakori utazással jár, vagy naponta legalább egy órát mozog, akkor körülbelül 1800 kalóriára van szüksége” – mondta a háziorvos.

Figyelmeztetett, hogy ötvenéves kor után csökkenteni kell a só mennyiségét, a nátrium fontos nyomelem, de a szokásos étrendben túl sok, ödémát okoz és növeli a vérnyomást.

„Korlátozza az alkoholfogyasztást. Mondjon le az édességekről. A korral nő a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának kockázata” – tette hozzá a szakember a Podmoszkvoje Szivodnya online kiadásában megjelent beszélgetésben.

Elolvasom a cikket