A Galway Egyetem, a kanadai McMaster Egyetemmel és stroke-kutatók nemzetközi hálózata együttműködésével vezetett új globális kutatások megállapították, hogy a szénsavas üdítők vagy gyümölcslevek rendszeres fogyasztása összefügg a stroke magasabb kockázatával. A kutatás azt is megállapította, hogy a napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén növeli az agyvérzés kockázatát.
Az eredmények az INTERSTROKE kutatási projekt két elemzéséből származnak, amelyeket már közzétettek: a szénsavas üdítők, a gyümölcslevek/italok és a víz hatásairól a Journal of Stroke című folyóiratban, a teával és a kávéval kapcsolatos eredményekről pedig az International Journal of Stroke című folyóiratban számoltak be.
A kutatás 27 országban közel 27 ezer ember bevonásával zajlik, köztük közel 13 500 olyan emberrel, aki először szenvedett stroke-ot
A tanulmányban, amely a szénsavas üdítőitalok és gyümölcslevek fogyasztására összpontosított, a következő megállapításokat tették:
- A szénsavas italok, beleértve a cukorral édesített és a mesterségesen édesített, például diétás vagy nulla cukortartalmú italokat is, 22 százalékkal nagyobb eséllyel járnak együtt a stroke kialakulásával, és a kockázat jelentősen megnő, ha naponta kettőt vagy többet iszunk ezekből az italokból.
- A szénsavas üdítőitalok és a stroke esélye közötti kapcsolat Kelet- és Közép-Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában volt a legnagyobb.
- A kutatás megállapította, hogy sok gyümölcslé néven forgalmazott termék sűrítményből készül, és hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmaz, ami ellensúlyozhatja a friss gyümölcsökkel általában összefüggésbe hozott előnyöket, és valójában növeli a stroke kockázatát.
- A gyümölcsléitalok a vérzés (koponyaűri vérzés) miatti stroke esélyének 37 százalékos növekedésével hozhatók összefüggésbe. Napi két ilyen ital fogyasztása esetén a kockázat megháromszorozódik.
- A nőknél a gyümölcslevekkel/italokkal összefüggő vérzés (koponyaűri vérzés) okozta stroke esélye növekedett mega legnagyobb mértékben.
- A napi több mint hét csésze víz fogyasztása összefüggésbe hozható a vérrög okozta stroke esélyének csökkenésével.
Andrew Smyth professzor, a Galwayi Egyetem klinikai epidemiológia professzora és a Galway Egyetemi Kórházak szakorvosa elmondta: „Nem minden gyümölcsital egyforma,
a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek.
Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket”.
Ezzel párhuzamosan készült egy másik tanulmány is, amely az emberek kávé- és teafogyasztására összpontosított, és a következő megállapításokra jutott:
- a napi négy csészénél több kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte a stroke esélyét, de alacsonyabb fogyasztás esetén nem volt összefüggés a stroke kockázatával;
- a tea fogyasztása 18-20 százalékkal csökkentette a stroke esélyét;
- napi 3-4 csésze fekete tea fogyasztása — beleértve a reggeli és az Earl Grey teákat, de a zöld teát vagy a gyógyteákat nem — 29 százalékkal alacsonyabb stroke esélyével járt együtt;
- napi 3-4 csésze zöld tea fogyasztása 27 százalékkal csökkentette a stroke kialakulásának esélyét;
- a tej hozzáadása csökkentheti vagy blokkolhatja a teában található antioxidánsok jótékony hatását. A teafogyasztás által okozott stroke-csökkenés esélye elveszett azoknál, akik tejet adtak a teájukhoz;
- az eredmények között jelentős földrajzi különbségek mutatkoztak: Kínában és Dél-Amerikában a tea alacsonyabb, Dél-Ázsiában viszont magasabb eséllyel jár a stroke kialakulásának esélyével.