Jön a digitális utazási igazolvány

MH/ MTI
2024. október 9. szerda. 18:07

A brüsszeli közlemény szerint az unió külső határainak átlépésekor mind az uniós, mind a nem uniós állampolgárok szisztematikus ellenőrzésen esnek át, az ellenőrzéseket pedig jelenleg fizikai eszközökkel, határátkelőhelyeken végzik.

Az új alkalmazás bevezetésének szükségességét az uniós bizottság azzal indokolta, hogy csak 2023-ban közel 600 millió határátlépést regisztráltak a tagállmai hatóságok. Ezért szükség van arra, hogy gyorsabbak legyenek a határon végzett ellenőrzések és zökkenőmentesebb legyen az utazás. Ugyanakkor – mint kiemelték – továbbra is magas szinten kell tartani a biztonságot, és ennek érdekében minden egyes utast ellenőrizni kell.

Az Európai Bizottság javaslata alapján az utazók a jövőben létrehozhatják digitális utazási igazolványaikat, azon minden szükséges adatot tárolhatnak majd.

A digitális utazási igazolvány tartalmazza majd az útlevél és a személyi igazolvány chipjén található információkat, beleértve a birtokosának arcképét, azonban ujjlenyomatát nem.

A digitális úti-okmány mobiltelefonon is tárolható lesz. Kiváltása önkéntes és ingyenes lenne. Közölték továbbá, hogy az új szabályok, valamint a minden illetékes hatóság által elérhető alkalmazás együttesen megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a schengeni térségbe való beutazást és a térségen belüli utazást.

A tagállamok engedélyezhetik az uniós tagállamok állampolgárai számára, hogy digitális személyazonosító igazolványt használjanak például letelepedéshez szükséges regisztrációhoz, azonosításhoz vagy az elektronikus azonosítási rendszerekhez való hozzáférés megkönnyítésére.

A digitális utazási igazolványok által lehetővé tett előzetes ellenőrzéseknek köszönhetően a határigazgatási szervek idejüket és erőforrásaikat a bűnözők és a migránscsempészet felderítésére fordíthatják. A digitális igazolványok megnehezítik a hamis okmányok használatát vagy a határokon való észrevétlen átlépést – tették hozzá.

Az EU digitális utazási alkalmazás 2030-tól válna elérhetővé. A javaslat bemutatását követően arról az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek kell megállapodnia – tájékoztattak.

Elolvasom a cikket