A samponok egészségügyi problémákat okozhatnak?

A kutatók közel 10 ezer ember adatait elemezték, akik az egykori uránfeldolgozó üzem közelében éltek. EKG segítségével gyűjtöttek adatokat a résztvevők szívének elektromos aktivitásáról. Az alanyoktól többen vizeletmintát vettek, hogy felmérjék a környezeti fenolok koncentrációját a szervezetben. Megjegyezték, hogy a természetes fenolok számos mindennapi fogyasztási termékben jelen vannak. A gyári termékek tartósítószereként, a samponokban parabénként, a műanyag edényekben pedig kiindulási anyagként működnek. Következésképpen a kísérletben résztvevők folyamatosan ki voltak téve ezeknek a vegyi anyagoknak.

Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy egyes környezeti fenoloknak való intenzív kitettség a szív elektromos aktivitásának megváltozásával járt együtt. Azt is megállapították, hogy a testápolási termékekben található triklokarbánnak való kitettség a szív repolarizációs intervallumának növekedéséhez vezetett. Ez azt okozza, hogy a szerv elektromos rendszerének hosszabb ideig tart „feltöltődni”. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez a helyzet szívritmuszavarokhoz vezet.

Emellett a szakértők hozzátették, hogy a szív megváltozott elektromos aktivitása súlyosbíthatja a szerv meglévő betegségeit.

Elolvasom a cikket