Ez a vitamin segít elkerülni a szívbetegségeket

Natalia Samoilenko táplálkozási szakértő szerint ezt a vitamint a szív- és érrendszer normalizálására és a rossz koleszterinszint csökkentésére írják fel. A folsavra a terhes és szoptató nők számára felírt vitaminoknál van szükség.

Ezenkívül fontos szerepet fejt ki a DNS-szintézisben, a sejtosztódásban és a vörösvértestek kialakulásában, amelyek az oxigént szállítják az egész szervezetben. Ha a szervezet nem termel belőlük eleget, az emberben vérszegénység alakulhat ki, ami fáradtsághoz, gyengeséghez és sápadt bőrhöz vezet.

Elegendő folsav nélkül az embernél a vérszegénység egy típusa, az úgynevezett folsavhiányos vérszegénység alakulhat ki.

Különösen fontos, hogy a terhesség alatt elegendő vitaminhoz jussunk, mivel a folsav létfontosságú a magzat korai méhen belüli fejlődéséhez, különösen a gerincvelő fejlődéséhez.

„E vitamin nélkül nehéz elképzelni a normális emberi létet” – tette hozzá a szakértő.

A folsavhiány néhány tünete a következő:

  • gyengeség,
  • fáradtság,
  • koncentrációs zavarok,
  • fejfájás,
  • ingerlékenység,
  • szívdobogás,
  • sebek a szájban,
  • a bőr, a haj vagy a körmök színének megváltozása,
  • ingerlékenység, fejfájás, szívdobogás és légszomj.

Folsavat tartalmazó élelmiszerek: A táplálkozási szakértő elmondta, hogy folsavtartalomban az egyik éllovas a zöld levelek, leveles zöldségek, a brokkoli és a növényi ételek. Ezeket igyekezzünk naponta fogyasztani, minden étkezésbe beiktatva.

Az optimális mennyiség egy felnőtt napi szükségletének fedezésére 400 mcg. Ez a szükséglet azonban a munka és a szoptatás során megnő.

A lencse folsavban gazdag. Egy csésze főtt lencse 358 mcg folsavat biztosít, ami az átlagos egészséges felnőttek számára ajánlott mennyiség 90 százaléka.

A cékla számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például mangánt, C-vitamint, káliumot és folsavat. Egy csésze nyers cékla 148 mcg folsavat tartalmaz.

Ráadásul egy fél avokádó körülbelül 82 mcg folsavat tartalmaz, és szintén segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az ebben a vitaminban gazdag élelmiszerek segítenek fedezni a szervezet napi szükségletét.

Elolvasom a cikket