Új részekkel folytatódik az M5 nagysikerű Családfamesék című műsora

Az M5 kulturális csatornán október 12-től, hetente jelentkező Családfamesék második évadában a családfakutatási módszereken túl ezúttal is híres magyar sportolók, művészek és más közéleti személyiségek családtörténeteibe kapnak betekintést a nézők.

A nagy sikerű sorozat műsorvezetője továbbra is Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Librettó című műsor egyik állandó házigazdája. A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársainak segítségével körbejárják az adott vendég őseinek életét, felkeresik szüleik, nagyszüleik születési helyét, valamint bemutatják azt a tájegységet, történelmi közeget is, amelyben éltek. Germuska Pál történész, levéltáros felügyelete mellett egy kisebb kutató csapat egészít ki és pontosítja az eredményeket.

Az első két részben Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész és Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész családját ismerhetik meg a nézők. A következő epizódokban mások mellett Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész; Wolf Kati énekes, előadóművész; és Zoboki Gábor Kossuth- és Ybl-díjas építész családi története tárul fel. A bemutatott kutatási módszerek és eszközök hasznosak lehetnek mindazoknak, akik szeretnék feltérképezni származásukat.

„Az első évad sikerét mutatja, hogy egyre többen kedvet kapnak a családfakutatáshoz” – árulta el Ritter György, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa egy korábbi interjúban. Szerinte a műsor sikeréhez hozzájárul, hogy ebben a műsorban nemcsak családfákat „rajzolnak”, hanem családtörténeteket is adnak, így a vázra életutak is épülnek.

„A műsorban szereplők családjában szinte kivétel nélkül leképeződnek a különböző etnikumok, vallások és társadalmi helyzetek. Kiderül a kutatásokból, hogy az egyes felmenők eltérő tájakon, akár a Kárpát-medencéből is kilépve szerteágazó foglalkozást űztek. Ezek alapján nagyon sokat tudunk mesélni az embereknek, és számtalan információnak tudunk mélyebb értelmet adni, ami a műsort egyedivé teszi.”

Családfamesék – október 12-től szombat délutánonként 16 órától az M5 műsorán.

Elolvasom a cikket