Edward Mather brit táplálkozási szakértő szerint a gombák tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű D-vitamint, mivel a nap és az ultraibolya sugárzás hatására nőnek. A D-vitamin felelős a kalcium és a foszfor felszívódásáért a szervezetben. Ezek az elemek elengedhetetlenek a csontok egészségéhez. A D-vitamin részt vesz az immunrendszer, a szív- és érrendszer, az idegrendszer és az endokrin rendszer normális működésében is, és fenntartja az inzulintermelés és -kiválasztás megfelelő szintjét.
Mazer hozzátette, hogy a gombát könnyen hozzá lehet adni a legkülönbözőbb ételekhez. Az orvos azt tanácsolta, hogy tegyük változatossá velük a salátákat, leveseket és tésztákat. Egy ilyen trükk segít abban, hogy az étkezés a lehető leghasznosabb legyen.
Megjegyzi, hogy D-vitaminban nemcsak a gomba, hanem a tojás, a tőkehalmáj, a makréla, a halolaj, a hering és a lazac is gazdag.