Francia történész: az orosz győzelem felszabadítaná Európát az amerikai alávetettségből

MH
2024. október 10. csütörtök. 7:51
Frissítve: 2024. október 10. 7:54

Todd szerint – aki hangsúlyozta, hogy nem kifejezett támogatója Moszkvának –, ha Oroszország veszítene az ukrajnai konfliktusban, az lehetővé tenné, hogy „az európai alávetettség az amerikaiaknak egy évszázaddal meghosszabbodjon”.

A vezető értelmiségi úgy érvelt, hogy Európa gyakorlatilag átruházta a Nyugat képviseletét az Egyesült Államokra, és azóta fizeti a következményeket. Az interjúban azt állítja, hogy a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus miatt jelenleg semmit sem lehet tenni ennek a ténynek a megváltoztatására, de azt mondta, hogy annak kimenetele „Európa sorsát fogja eldönteni”.

„Ha, ahogy én hiszem, az USA vereséget szenved, a NATO felbomlik, és Európa szabadon marad” – mondta Todd a lapnak, megjegyezve, hogy nem valószínű, hogy Oroszország kénytelen lenne katonailag megtámadni Nyugat-Európát, miután a Dnyepernél berendezkedett.

„Oroszországnak sem eszközei, sem vágya nem lesz arra, hogy terjeszkedjen, amint a kommunizmus előtti Oroszország határai újra létrejönnek. A Nyugat ruszofób hisztériája, amely az európai orosz terjeszkedési vágyról fantáziál, egy komoly történész számára egyszerűen nevetséges” – mondta.

Az elmúlt hónapokban több nyugati vezető is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha Oroszország legyőzi Ukrajnát, akkor végül más európai országokat is célba vesz.

Moszkva azonban többször hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában más országokat megtámadni, ha Ukrajnában elérte céljait. Vlagyimir Putyin orosz elnök az „orosz fenyegetésről” szóló kijelentéseket „ostobaságnak” minősítette, amelyet a nyugati kormányok azért terjesztettek, hogy megijesszék az európai lakosságot, hogy „további forrásokat” szedjenek ki belőlük, és eltereljék a figyelmet a belföldi problémákról.

Elolvasom a cikket