Irán közölte, hogy minden forgatókönyvre felkészült

„Bármilyen forgatókönyvre készen állunk, ugyanakkor nem törekszünk háborúra vagy eszkalációra” – jegyezte meg Aragcsi az Al Jazeera tévécsatornának adott interjúban – számol be az Oroszhirek.

„Az izraeliek próbára tehetik Irán elszántságát”– tette hozzá.

Az iráni külügyminiszter szerint Izrael arra törekszik, hogy kiterjessze a konfliktus földrajzi kiterjedését a térségben, és nyílt konfrontációba próbálja belekeverni Teheránt. „Először meglátjuk, hogy milyen [izraeli] támadás lesz, és ennek függvényében határozzuk meg a válaszunk jellegét” – mutatott rá a miniszter.

Szerdán a Reuters egy magas rangú iráni tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Teherán figyelmeztette a Perzsa-öböl menti országokat, hogy ne engedjék, hogy légterüket vagy katonai bázisaikat Izrael használja, ha úgy dönt, hogy megtorolja Irán közelmúltbeli rakétacsapását. A források szerint ez a figyelmeztetés akkor hangzott el, amikor Maszúd Peszeskján iráni elnök október 3-án Katarba látogatott.

Október 1-jén este Irán hatalmas rakétatámadást indított Izrael ellen válaszul a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Forradalmi Gárda kulcsfontosságú vezetőinek meggyilkolására.

Teherán azt állítja, hogy a rakéták 90 százaléka eltalálta a tervezett célpontokat, míg Izrael szerint Irán csak 180 rakétát lőtt ki, és ezek nagy részét elfogták. Az izraeli vezérkar ígérte, hogy „a megfelelő pillanatot választja meg”, hogy ellentámadással lepje meg Iránt, míg az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah arra figyelmeztetett, hogy az Izrael elleni támadásokat csak növelni fogják.

Elolvasom a cikket