Tonhal vagy lazac?

A sovány fehér halfajoktól eltérően, amelyek világos vagy fehér színűek, pikkelyes szerkezetűek és enyhe ízűek, a tonhal és a lazac sötét színű, szilárd szerkezetű és gazdagabb ízű – írja a Sports.kz.

A tonhal nagy, izmos hal, húsa fajtától függően rózsaszínű vagy sötétvörös. A színt a mioglobin, az izmokban található oxigént tároló fehérje adja. A mioglobin hő hatására gyorsan lebomlik. Ezért a főtt és konzerv tonhal szürkébbnek tűnik, mint a nyers tonhal.

Az albacore vagy hosszúúszójú tonhal az egyik legnépszerűbb fajtája. A hús színe világosabb, íze enyhébb, és általában grillezik vagy sütik. A fehér tonhalkonzervet általában fehér tonhalként emlegetik.

A tonhalszeleteket vagy -filéket nyersen is felhasználhatjuk sushi készítéséhez, a főzés előtt pedig pácolhatjuk vagy fűszerezhetjük olívaolajjal, sóval, borssal vagy fűszernövényekkel az extra íz érdekében.

A lazachús színe a rózsaszíntől a sötétvöröses-narancsos színig terjed. Ez a krillt és apró rákféléket is tartalmazó étrendjének köszönhető. Ezek gazdagok színes karotinoidokban, nevezetesen asztaxantinban. Az asztaxantin hőstabil, így a tonhallal ellentétben a lazac még főzés után is piros marad.

Emellett több zsírt is tartalmaz, mint a tonhal, amely a magasabb hőmérsékleten történő főzés után is megőrzi a nedvességet.

Összehasonlítás

Mind a tonhal, mind a lazac rendkívül tápláló. Tele vannak fehérjével, valamint vitaminok és ásványi anyagok széles skálájával. A tonhal sovány húsossága magas fehérjetartalmának és alacsony zsírtartalmának köszönhető, míg a lazac nedves állaga és vajas íze elsősorban zsírtartalmának köszönhető.

A lazac kalóriadúsabb, mint a tonhal, mivel magasabb zsírtartalmú hal. Ez azonban ne akadályozza meg az élvezetét, mivel a zsír nagy része az egészséges omega-3 zsírsavakból származik. Emellett egy adag lazac több D-vitamint biztosít, mint a tonhal. Másrészt, ha olyan ételt keres, amely magas fehérjetartalmú, ugyanakkor alacsony kalória- és zsírtartalmú, akkor egyértelműen a tonhal a nyerő.

Lazac és tonhal: a különbség

A lazac az egyik legjobb D-vitamin-forrás, amely elengedhetetlen a kalcium felszívódásához és a csontok egészségéhez. A D-vitamin az immunrendszer működésében és az agy egészségében is fontos szerepet játszik. Emellett egyes tanulmányok szerint e vitamin alacsony szintje összefüggésbe hozható a rák bizonyos típusainak, a szívbetegségeknek, a szklerózis multiplexnek és a depressziónak a magasabb kockázatával.

A tonhalhoz képest a lazac jelentős omega-3 zsírsavforrás is. Ezek esszenciális zsírok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani őket, ezért a táplálkozásból kell hozzájutni.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a halakból származó omega-3 zsírsavakat nagy mennyiségben fogyasztó embereknél kisebb a szívbetegségek kockázata, valószínűleg azért, mert ezek a zsírok csökkentik a trigliceridszintet és növelik a HDL (jó) koleszterinszintet.

Például egy 38 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a zsíros halat négy héten keresztül naponta fogyasztó csoportban nőtt a HDL (jó) koleszterinszint és csökkent a trigliceridek szintje, míg a sovány halat vagy húst fogyasztó csoportban nem változott a koleszterinszint.

Tonhal és higany

A halfogyasztással kapcsolatos fontos aggály a hal higanytartalma. A higany mérgező az agyra, és fejlődési problémákat okozhat a gyermekeknél. Amikor a nagy halak különböző mennyiségű higannyal szennyezett kisebb halakat esznek, az elem felhalmozódik a húsukban. Ez általában azt jelenti, hogy a nagy halak, mint a tonhal, több higanyt tartalmaznak, mint a kisebb halak, például a lazac.

A tonhalban nincs annyi higany, mint más halakban, például a cápában vagy a királymakrélában. Az FDA és az EPA azonban azt tanácsolja a terhes nőknek és a gyermekeknek, hogy a fehér tonhalkonzervek fogyasztását heti egy adagra, a többi tonhalfajtát pedig heti két adagra korlátozzák.

Melyik a jobb: a lazac vagy a tonhal

A lazac és a tonhal egyaránt egészséges választás. Ha az egyiket vagy mindkettőt beilleszti az étrendjébe, akkor segíthet teljesíteni az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ajánlását, miszerint hetente kétszer fogyasszon tengeri halakat.

A legjobb választás az Ön egészségügyi céljaitól és természetesen személyes ízlésétől függ. Ha a koleszterinszintje javítására és szíve védelmére törekszik, akkor gyakrabban válassza lazacot, mert omega-3 zsírsavtartalma jótékony hatással lehet a szíve egészségére. Másrészt, ha a fehérjebevitelt szeretné növelni anélkül, hogy túl sok kalóriát adna az étrendjéhez, a tonhal remek választás.

Elolvasom a cikket