A dollár elvesztette fizetőeszköz-jellegét

Sachs ezt a megjegyzést csütörtökön tette a BRICS-országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek találkozóján videokapcsolaton keresztül elhangzott beszédében. A tisztségviselők Moszkvában tanácskoztak a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer fejlesztéséről a hónap végén Kazanyban megrendezésre kerülő BRICS csúcstalálkozó előtt.

A közgazdász szerint a dollár felfegyverzése nyilvánvalóan a befagyasztott orosz eszközök lefoglalásán keresztül történik. Megemlítette továbbá az iráni, venezuelai, afgán és más állami pénzek amerikai kormány általi befagyasztását.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Ukrajnával kapcsolatos szankciókampányuk részeként mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz jegybanki vagyont fagyasztottak be, amelyből mintegy 5 milliárd dollár amerikai bankokban található. Áprilisban Joe Biden elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az Egyesült Államokban tartott orosz pénzeszközök elkobzását és átutalását egy ukrajnai újjáépítési alapba.

„Nem lehet a dollárt fizetési mechanizmusként használni” – mondta Sachs, amikor egy elnök egyedül aláírhat rendeleteket és lényegében dollármilliárdos orosz vagyont lefoglalhatja. Az amerikai valuta „az agresszív politikai forma eszközévé vált” – vonta le a következtetést.

„Az elmúlt 15 évben azt mondtam a saját kormányomnak: ‘Hagyd abba, ez őrültség, ez tönkreteszi a dollárba vetett bizalmat’. Nem lehet így folytatni a rendszert, ez nem csak Oroszországra vonatkozik”.

Rámutatott, hogy Kína normális kereskedelmet szeretne az amerikai szankciókkal való fenyegetés nélkül, de bár a kínai bankok a SWIFT-rendszer tagjai, félelmükben a nemzetközi pénzügyi hálózatból való kiszakadástól kénytelenek betartani a szabályokat.

„A lényeg tehát az, hogy alternatívákra van szükségünk, ez világos” – jelentette ki Sachs.

„Természetesen az országoknak szükségük van nem dollárban történő fizetési mechanizmusokra. Szükségünk lesz néhány gyors, különleges szervezetre, amelyek nem vesznek részt a dollárfizetési rendszerekben is… olyan szervezetekre, amelyeket nem lehet közvetlenül szankcionálni…”.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy „a legjobb alternatíva az lenne, ha az USA visszanyerné az értelmét, a tisztességét és a törvényességét, és felhagyna az egyoldalú szankciók bevezetésével”.

Az amerikai intézkedések „teljesen helytelenek” és a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya szerint törvénytelenek – mondta Sachs, aki egyben az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke is.

Elolvasom a cikket