Orosz üzenet Zelenszkijről: „Ti neveltétek ki magatoknak, most foglalkozzatok vele”

Magyar Tibor
2024. október 11. péntek. 12:23
Frissítve: 2024. október 11. 12:34

A következő években drasztikusan leeshet az ukrán lakosság száma – mondta Seremet Sándor a Magyar Hírlap stúdiójában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója hozzátette, a gondot az jelenti, hogy a háború kitörése óta nagyjából nyolcmillió fő hagyta el Ukrajnát, akiknek a nagy része sosem fog visszatérni az országba. A szakértők szerint ha elkezdődik Ukrajna újjáépítése, akkor a munkaerőhiányt migrációval lehetne pótolni. Kiemelte, hangoztak el olyan számok, hogy évi 300 ezer bevándorlót jelentene ez az intézkedés. Nem derült ki, hogy hosszú távon letelepedőként vagy idénymunkásként foglalkoztatnák-e őket. Társadalom szempontjából sokan olyan témákat vetettek fel, hogy ők máshogy kinéző emberek lesznek, és az ukránoknak ez egy kihívás lehet, hogy hogyan tudnának együttműködni velük – fogalmazott a szakember.

Megjegyezte, ha megnézzük a háború dinamikáját, akkor az elmúlt bő másfél évben kevés sikert tudtak elérni az ukránok a frontvonal mentén, inkább kudarcokat értek el. „Korábban, amikor voltak sikereik, akkor úgy tűnt, hogy a tárgyalási pozíciójuk erősödni fog. Jelenleg ott tartunk, hogy az új Zelenszkij-tervet a fő nyugati partnerek nem fogadták el maradéktalanul, olyan megfogalmazásban közölték ezt az egyeztetést, hogy tovább kell még dolgozni ezen a terven” – mondta Seremet Sándor

„Jelenleg úgy gondolom, hogy az orosz fél nem érdekelt abban, hogy úgy tárgyaljon, ahogy Ukrajna szeretné, nem érdekelt abban sem, hogy tűzszünetet kössön. Az orosz felfogásban az, hogy tűzszünetet tartanak, az csak lehetőséget adna Ukrajnának, hogy megerősödjön. Moszkva szerint most az ő kezükben van az előny” – húzta alá a kutató.

Emlékeztetett, a mélységi támadások kérdése régóta napirenden van. Az USA és az Egyesült Királyság nem támogatja, tartva a további eszkaláció veszélyétől. A német kancellár békülékenyebb álláspontja egy reakció a társadalmi igényre. A politikusoknak fontos, hogy élezzék milyen hangulat van az országukban. A békepártibb pártok tudtak előnyt szerezni bizonyos helyeken az utóbbi időszakban, ezért Scholz úgy gondolhatja, hogy ha visszább vesz a háborús retorikából az a segítségére lehet – fogalmazott a szakember.

Seremet Sándor kifejtette, nagyjából félévente felmerül, hogy Észak-Korea belép Oroszország oldalán a háborúba. Legutóbb az borzolta fel a kedélyeket, hogy egy védelmi szerződést írtak alá, de leszögezték a felek, hogy ez védelmi együttműködésre vonatkozik. Közvetlen katonai együttműködés csak akkor merülhetne fel, ha az egyik felet olyan támadás éri, amiben védekeznie kell. „Nem lehet kizárni semmit, de én nem igazán látom értelmét annak, hogy észak-koreai katonákat vessenek be ebben a háborúban. Lőszerek terén lehet egy együttműködés de aktív katonai részvétel nem várható” – jellemezte az együttműködést.

A háború végéről kiemelte, ha területeket veszítenek az ukránok, akkor felmerülhet az a kérdés a lakosság részéről a vezetőség felé, hogy miért nem zárták le a háborút sokkal korábban, amikor még kisebb területeket veszítettek volna. Zelenszkij a háború lezárását kivédheti azzal, hogy a területeket elvesztettük, de további emberéleteket nem fogunk veszíteni. Ezzel tudna védekezni kifelé. Befelé kell egy felmutatható eredmény, ami megmagyarázza tetteit. Szemére vethetik, hogy amikor látta, hogy kilátástalan a helyzet, miért küldte darálóba az embereket.

Megjegyezte: „Nem biztos, hogy fogadnék arra, hogy ha holnap választások lennének, akkor Zelenszkij nyerné azt. Jelenleg kevés olyan van, akit elő lehetne húzni a fiókból, hogy elnök lehessen. Aki ilyen volt, azokat eltávolították a pozícióikból.”

Zelenszkij kiiktatásáról úgy fogalmazott: „Ukrajnában rengeteg jelentés született arról, hogy mennyi merénylet hiúsult meg. Hangoztak el olyan hírek korábban, hogy Moszkvából érkeztek olyan hírek, amelyek garantálják Zelenszkij életét. Oroszországnak valahol kényelmes az ukrán elnök figurája.” Több ukrán véleményvezérnél felmerültek olyan gondolatok, hogy ha Zelenszkij kínossá válik nyugati partnerei számára, mert követelőző vagy hálátlan lesz, akkor Oroszország egy olyan kényelmes helyzetben érezheti magát, hogy mondhatja azt, hogy „ti neveltétek ki magatoknak, most foglalkozzatok vele”. Ha az oroszok kiiktatják, akkor mártírt csinálnának belőle, ez nem lenne érdeke Oroszországnak – jegyezte meg Seremet Sándor.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket