Vesztésre áll a harc az elhízás ellen

Czuppon Réka
2024. október 11. péntek. 14:22

Az életmódorvoslás két szakértőjétől dr. Kaplár Árontól és Kaplár Bazil Benedektől megtudtuk, hogy az elhízás kettő szempontból jelent nagy problémát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján 2022-ben több, mint 2,5 milliárd ember volt túlsúlyos, belőlük pedig több, mint 890 millió ember volt kórosan elhízott. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden nyolcadik ember elhízott.

A másik súlyos gond, hogy a testsúlyfelesleg számos különféle betegség kialakulásának a rizikóját igen nagy mértékben megemeli. Például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és a szív-és érrendszeri betegségek. Összességében az a legnagyobb baj, hogy az idő előrehaladtával egyre több és több ember lesz elhízott, potenciálisan beteg, és egyszerűen az egészségügyi rendszerek képtelenek lesznek (és sok esetben már sajnos most is azok) ellátni ezt a rengeteg különféle betegségekben szenvedő embert.

Az elhízásnak minimális százalékban lehetnek genetikai okai, ez esetben gyakori és egyben megoldás is lehet a gyógyszeres kezelés. A másik ok, ami jóval gyakoribb, az az egészségtelen életmód, amelynek a legfőbb gyökerét az egészségtelen szokások megléte okozza. Ezekből következik, hogy a legegyszerűbben és egyben leghatékonyabban úgy tudunk tenni az elhízás ellen, hogy elkezdünk szépen, lassan, apránként egészséges szokásokat kialakítani az életünkben.

Például érdemes odafigyelni a kellő mennyiségű napi zöldség-és gyümölcsfogyasztásra, különös tekintettel a zöldleveles és hüvelyes zöldségekre, mint például a saláta-és káposztafélék és a különféle babok, borsók, lencsefélék.

Továbbá a rendszeres testmozgást szeretnénk még kiemelni, amivel szintúgy könnyedén és hatékonyan tehetünk az egészségünkért. Ha odafigyelünk arra, hogy gyalog közlekedjünk, kevesebbet használjuk a liftet vagy kertészkedünk, akkor már előrébb vagyunk az egészségesebb életmód kialakításában.

Elolvasom a cikket