Honnan lehet tudni, hogy túl sok kávét iszunk?

A kávé egészséges, finom és élénkítő ital, nem csoda, hogy sokan szeretik. Ám ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani. Ha túlzásba visszük a kávézást, azt a szervezet bizony jelezni fogja – írta meg a mindmegette.hu.

A kávé alapvetően egészséges ital, ha betartjuk a napi ajánlott bevitelt. A szakértők szerint egy egészséges felnőtt 350-400 mg koffeint fogyaszthat naponta, ami 3-5 csésze kávét jelent, ha más forrásból (pl. energiaital, tea, csokoládé) nem viszünk be stimulánst. Ám ha nem figyelünk, könnyen túlléphetjük a megengedett mennyiséget, ami rövid és hosszú távon is súlyos károkat okozhat.

Így jelzi a szervezet, ha túl sok kávét ittunk

Ha túlzásba vittük a kávéfogyasztást, azt a szervezet egyértelműen jelzi számunkra, és ezeket a jelzéseket komolyan kell vennünk, hogy elkerüljük a hosszú távú következményeket – írja a Ripost cikkében.

A szervezet intő jelei a következők lehetnek

  • Állandó nyugtalanság: a koffein stimulálja az idegrendszert, ami segít a koncentrációban, az éberség fenntartásában. A túl sok kávé azonban visszájára fordul, a tünetek a remegés, az ingerültség, sőt akár a szorongás felerősödése is lehet az arra hajlamosaknál.
  • Fejfájás: noha épp ennek enyhítésére is gyakran fogyasztunk kávét, nem szabad elfelejtenünk, hogy vízhajtó hatása miatt a folyadékpótlás is elengedhetetlen. Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájást okozhat, így a 22-es csapdájába esünk.
  • Megállás nélkül a mosdóba járunk: ugyancsak a kávé vízhajó hatása okozza ezt a kellemetlenséget, ám csak akkor, ha túl sokat fogyasztunk belőle.
  • Ingadozó energiaszint: a kávé rövid időre felpörget, de ha hozzászokik a szervezetünk, akkor a fogyasztást követően hamar le is esik az energiaszintünk. Ezért érdemes egészséges, erőt adó forrásokból is pótolni az energiát.
  • A szemhéj remegése: a kávét serkenti a noradrenalin és a szerotonin termelődését, melyek fokozzák az izmok és az idegek érzékenységét, például a szemhéj remegését okozva.
  • Nehéz az elalvás: a napközbeni túlzott kávéfogyasztás este megbosszulja magát. Lefekvés előtt 6-8 órával jobb elkerülni a koffeintartalmú italokat, ugyanis ennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetből, és nyugodtan pihenhessünk.

Elolvasom a cikket