Hasznos a disznózsír?

Ljudmila Goncsarova táplálkozási szakértő szerint a disznózsír nagyon hasznos termék, mert tiszta koleszterin, amely erősíti a sejtjeinket, javítja az érrendszerünket. Goncharova szerint a zsírok hozzájárulnak egyes hormonok működéséhez, a sejtmembránok alkotóelemei, elengedhetetlenek több zsírban oldódó vitamin hasznosulásához. A mentális egyensúlyt és a stresszel szembeni ellenállás esélyét is növelik.

Mennyit együnk?

Nem igaz, hogy a zsír rossz, sőt, alapvető, létfontosságú tápanyagunk. A lényeg a mennyiségen és az arányokon van. Goncsarova azt tanácsolja, hogy étkezésenként 50 g zsírt fogyasszunk.

Kinek nem szabad zsírt enni?

Goncsarova megjegyezte, hogy a legjobb, ha a disznózsír nem füstölt, vagy pácolt, hanem gyengén sózott vagy egyáltalán ne legyen sós. Az az általános vélemény, hogy nagy arányban tartalmaz telített zsírsavakat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, illetve emeli a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét emeli az erre érzékeny embereknél. Természetesen itt is érvényes a mértékletesség. Túlzott fogyasztása elhízáshozvezethet.

Mikor együk?

A szakértő szerint az egészségre még nem ártalmas mennyiséget, azaz az 50 gramm zsírt naponta kétszer is fogyaszthatjuk. Feltéve, ha az étkezések között négy órát tartunk. Goncsarova a napszakra vonatkozóan meglepő kijelentést tett:

akkor kell enni, amikor akarjuk, és akkor, amikor édességet kívánunk

Ha idegesek vagyunk, ne édességet együnk egy bögre kávéval, hanem egy finom zsíros kenyeret, esetleg lilahagyma-karikákkal. A szervezet ugyanis amikor édességre vágyunk, azt mondja nekünk: „Nincs elég zsiradékom!” És ezt legtöbbször rosszul értelmezzük, mert hozzászoktattuk az idegrendszerünket, mint egy drogot – a cukorhoz.

Elolvasom a cikket