Sokáig lappang, ha későn veszik észre végzetes is lehet

A vércukorszint-vizsgálat során a vérben lévő glükózkoncentrációt mérik. A glükóz egy monoszacharid, amelyből a szervezet energiát nyer. Szintje a vérben a táplálkozást követően megemelkedik, majd pedig az inzulin hormon hatására a különböző szervek felveszik a glükózt a vérből, és energiává alakítják vagy feltöltik vele energiaratáraikat.

A vizsgálatot végezhetik éhgyomorra, illetve cukorterhelést követően (orális glükóztolerancia-teszt, OGTT). Az éhomi vércukorszint-vizsgálat jelentősége, hogy míg egészséges személyben a táplálkozást követő „éhezés” szakaszban a vércukorszint rövid időn belül visszaáll a 3,5–5,5 mmol/l normálértékre, addig cukorbetegséget megelőző állapotban, illetve kialakult cukorbetegség esetén az éhomi vércukorszint is magasabb. Ilyen formában az éhomi laborvizsgálat az „alapbeállítást” ellenőrzi. Ezzel szemben a cukorterheléses vizsgálat a glükóz vérből történő felvételének időbeli alakulását vizsgálja „táplálkozás” után.

További lehetőség a HbA1c-érték vizsgálata, ez az elmúlt 3 hónap vércukorértékeiről nyújt információt. A HbA1c-vizsgálatra általában a cukorbetegség alakulásának, a gyógyszeres terápia hatékonyságának ellenőrzése miatt kerül sor.

A glükózkoncentráció mérése vénából vett vérből, illetve ujjbegyből nyert vérmintából is elvégezhető.

A vércukorszint-vizsgálatot megelőzően

Mind az éhomi, mind a cukorterheléses vércukorvizsgálat esetén a vizsgálat előtt 8-10 óráig az evést mellőzni kell, emellett gyümölcsleveket, cukrozott üdítőitalokat, cukros teát, mézet vagy kávét sem szabad fogyasztani.

A vércukorvizsgálat indikációi

  • Cukorbetegség rizikója. Vércukorvizsgálatot ajánlott elvégezni azokban az esetekben, amelyekben a tünetek vagy a családi kórelőzmény cukorbetegség kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelez.
  • Betegségek, kezelések. Bizonyos betegségek, kezelések összefüggésbe hozhatók a cukorháztartás felborulásával, ilyen lehet a napjainkban gyakori PCOS, vagy olyan betegségek, amelyekre szteroid szedése szükséges, hiszen a szteroidok szedése a glükózháztartás felborulását eredményezheti.
  • Cukorbetegség A cukorbetegek számára napi többszöri vércukormérés javasolt, így ők az ujjbegyüket megszúrva ellenőrzik vércukorértéküket, és eszerint alakítják étkezésüket (a szénhidrátbevitelt), az aktivitásukat (pl. sport) és a beadott inzulinmennyiséget.
  • Terhesség. A terhes nők esetén kialakulhat terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), ezért a várandósság 24–28. hete között minden esetben elvégzik az OGTT-vizsgálatot. Amennyiben a korábbi terhesség során terhességi cukorbetegség kialakult, a cukorterheléses vizsgálat időpontját előrehozhatja a kezelőorvos.

OGTT – orális glükóztolerancia-teszt

Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) esetén vérvizsgálattal megmérik az éhomi vércukorértéket, majd 75 g glükózt vízben feloldanak, amit a betegnek meg kell innia. Ezután óránkénti vérvétellel mérik a vércukorszintet (1, illetve 2 órás érték), így vizsgálják a cukorterhelésre adott inzulinelválasztás mértékét. A vizsgálat eredménye a cukorterhelést követően 2 óra elteltével állapítható meg. A vizsgálatot az inzulinszint mérése is kiegészítheti.

A vércukorszint-vizsgálat eredménye

Egészséges esetben az éhomi vércukorszint 3,5–5,5 mmol/l értékek között mozog. OGGT elvégzésekor 2 óra elteltével a vércukor-koncentráció 7,8 mmol/l érték alá visszacsökken.

A cukorbetegség szűrésére az éhomi vércukorszint mérése javasolt, ha ez az érték a normál értéknél magasabb, 5,6–6,9 mmol/l közötti, szükséges elvégezni a terheléses vércukorvizsgálatot (OGTT). Amennyiben 2 óra elteltével a vércukor-koncentráció 7,8–11 mmol/l közötti, akkor prediabéteszről beszélünk, amely a cukorbetegséget megelőző állapot.

Ha az éhomi vércukorszint 7 mmol/l fölötti, vagy ha az OGTT-t követő 2 óra elteltével a vércukorszint 11 mmol/l fölötti, akkor cukorbetegségről beszélünk.

További vércukorszint-vizsgálatok

  • HbA1c-teszt

Míg az éhomi és a cukorterhelést követő vércukorvizsgálat a glükózkoncentráció adott pillanatban mért értékéről ad tájékoztatást, addig a HbA1c és a fruktózamin vizsgálata nagyobb időintervallumról nyújt információt.

A HbA1c-teszt azt mutatja meg, hogy a vörösvértestekben lévő hemoglobin hány százaléka van glikált állapotban, ami a vér glükózkoncentrációjától függ. Mivel a vörösvértestek átlagos élettartama 90 nap, így a HbA1c-teszt az elmúlt 3 hónap cukorértékeit számszerűsíti. Minél magasabb az értéke, annál magasabb vércukorértékekkel rendelkezett a vizsgált személy. Normál értéke 5,6% alatti, prediabéteszt jelez 5,7–6,4%, a 6,5% feletti érték pedig már cukorbetegséget jelez.

  • Fruktózaminteszt

A fruktózamin az elmúlt 2-3 hétről ad tájékoztatást. Erre a vizsgálatra akkor van szükség, ha a HbA1c értékét valamilyen oknál fogva nem tudják pontosan mérni.

Elolvasom a cikket