Egy korabeli harmónium is megszólal a Liszt 213 című ünnepi koncerten

MH/ MTI
2024. október 12. szombat. 11:41
Frissítve: 2024. október 12. 11:45

Felidézték: az utóbbi években hagyománnyá vált, hogy Mészáros Zsolt Máté Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató koncerttel emlékezik meg Liszt Ferenc születésnapjáról a zeneszerző kedvenc budapesti templomában, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.

Az idei, immár ötödik alkalommal megrendezendő ünnepi hangversenyhez kapcsolódóan az altemplomban kiállítás nyílik, amely a zeneszerző és a templom kapcsolatát mutatja be a látogatóknak. A belépőjeggyel a román kori altemplom és a Contra-Aquincum római kori erőd romjai is megtekinthetők – tájékoztattak a szervezők.

Hozzátették: a koncert első felében a közönség egy 1878-ban, Stuttgartban készült Schiedmayer-harmóniumot is hallhat. A Liszt-korabeli hangszeren Mészáros Zsolt Máté a zeneszerző olasz területen komponált szerzeményeit adja majd elő. A templom koncertorgonáján az ünnepi műsor részeként az Ad nos, ad salutarem undam című fantázia és fúga is elhangzik majd – derült ki a közleményből.

„Az ünnepi koncertekre minden évben különleges műsorral készülök. A tavalyi évben kilenc koncert keretében adtam elő a zeneszerző összes harmónium- és orgonaművét. Azóta sokan kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy mikor hallhatnak legközelebb harmóniumon játszani, ezért közkívánatra a műsor első felében egy Liszt-korabeli Schiedmayer-hangszert szólaltatok majd meg” – idézték a közleményben Mészáros Zsolt Mátét, aki kiemelte: előadóművészként, Liszt-kutatóként és a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zeneigazgatójaként egyaránt kötelességének érzi, hogy Liszt Ferenc művészetét minél szélesebb körben megismertesse és közelebb vigye a hallgatósághoz.

Mészáros Zsolt Máté az elmúlt években több száz hangversenyt adott. Magyarország mellett számos nemzetközi európai fesztiválon, valamint az Egyesült Államokban, Izraelben, Palesztinában. 2023-ban hat állomásból álló koncertkörutat tett Oroszországban. Mesterkurzusokat tartott többek között a Belgrádi Nemzetközi Orgonafesztivál és a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola felkérésére. A Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivál alapító művészeti vezetője. Számos prominens magyar zeneszerző komponált műveket számára, de koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai is.

Elolvasom a cikket