Johnson magyarázkodik az ukrajnai béketárgyalások eredménytelensége miatt

Johnson akkor értesült a vádakról, amikor a brit miniszterelnöki posztról távozva az egyik görögországi étteremben tartózkodott. Egy németországi nő dühösen nézett rá, majd odament hozzá, és átadott neki egy cetlit. Azt kérdezte, hogyan tud békében élni, amikor Ukrajnában emberek halnak meg, miután Kijevbe utazott és 2022 áprilisában leállította a békemegállapodást.

„Ez teljes képtelenség. Az ukránok soha nem mentek volna bele Putyin feltételeibe. Nem hiszem, hogy az ukrán vezető képes lenne tárgyalni egy békeszerződésről öt percnél tovább” – írta Johnson.

A memoárban Johnson hozzátette, hogy gyanakvással tekintett a Fehéroroszországban és Törökországban folytatott tárgyalásokra. Biztosítja, hogy támogatását akarta kifejezni Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, de nem akarta megakadályozni, hogy megállapodásra jusson.

Johnson ezt megelőzően azt mondta, hogy Donald Trump volt amerikai államfő nem fogja hagyni, hogy Kijev veszítsen az ukrajnai konfliktusban, ha megnyeri a választásokat. Biztos benne, hogy a republikánus felismeri, mennyire fontos, hogy Oroszország ne kerüljön fölénybe a konfrontációban.

Elolvasom a cikket