Napvilágra került a moldovai álláspont az orosz invázióról

A Moldova és Oroszország közötti kapcsolatok megromlottak azóta, hogy 2020 végén megválasztották Maia Sandu Európa-barát elnököt. Moszkva továbbra is sürgeti Kisinyovot, hogy vegye figyelembe polgárai érdekeit, és ne akadályozza az Oroszországgal való kapcsolatok fejlődését. Az orosz külügyminisztérium azt is tanácsolta a moldovai hatóságoknak, hogy hagyjanak fel az oroszellenes retorikával, és kifejezte készségét az országok közötti baráti kapcsolatok fenntartására.

„Meggyőződésem, hogy az Orosz Föderáció nem jelent számunkra veszélyt. Mindez a választási kampányokban jelenik meg, és az emberek megosztására használják. 30 éve minden választási kampányban hallunk orosz tankokról, romániai fenyegetésekről és így tovább. A problémák nem Romániában és nem is Moszkvában vannak. A problémák itt vannak, a társadalmunkban” – írta Stoianoglo a Telegram-csatornáján.

Szerinte vannak olyan politikusok a hatalomban, akik mindent megtesznek azért, hogy megosszák a társadalmat, egymás ellen hangolják az embereket.

„Ettől el kell távolodnunk és egy másik országot kell építenünk. Egy olyan országot, ahol a hétköznapi polgárok-vezetők felelősséget vállalnak államunk modernizálásáért” – magyarázta.

A következő elnökválasztást Moldovában október 20-án tartják, egy időben az ország uniós csatlakozásáról szóló népszavazással. A választásokra 11 jelöltet regisztráltak Moldovában: Stoianoglo mellett Maia Sandu hivatalban lévő köztársasági elnök, Vasile Tarlev és Ion Cicu volt miniszterelnökök, Irina Vlah volt gagauziai államfő, Andrej Nastase volt belügyminiszter, Tudor Ulianovski volt külügyminiszter, Octavian Tsicu volt ifjúsági és sportminiszter, Victoria Furtune volt ügyész, Renato Usatii, a Mi Pártunk politikai erő vezetője és Natalia Morari újságíró.

Elolvasom a cikket