Tünetek, amelyekről nem is gondolnánk, de májrákra utalhatnak

Szirtes Györgyi
2024. október 13. vasárnap. 9:09

A máj sok fontos vérfehérjét termel, eltávolítja a méreganyagokat, és megtermeli a zsírok emésztéséhez szükséges epét. Fontos szerepet játszik a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjében is. Műtét során a máj akár háromnegyede is eltávolítható, mivel a máj kiválóan regenerálódik.

Korai stádiumban a daganat nem okoz tüneteket, így gyakran már csak későn, előrehaladott állapotban veszik észre.

Ahogy a daganat növekszik egyre több tünet jelentkezhet. Intő jel lehet a nem szándékos fogyás, fájdalom a has jobb oldali felsőtestben vagy a jobb lapocka körül, étvágytalanság, duzzanat vagy puffadás a hasban, teltségérzet kisebb étkezések után is, kemény csomó a bordák alatt a jobb oldalon, fáradtság vagy gyengeség, hányinger vagy hányás, sárgaság, viszketés, sápadt széklet, sötét vizelet, duzzadt erek a hasüregben.

A májrák bizonyos típusai olyan hormonokat termelnek, amelyek okozhatnak magas vérkalciumszintet, amely székrekedést, hányingert vagy zavartságot okozhat, alacsony vércukorszintet, amely fáradtságot vagy ájulásérzetet okozhat, megnagyobbodott melleket vagy férfiaknál a herék zsugorodását, magas vörösvérsejtszámot, amely az arc kipirosodását okozhatja.

Ezek a tünetek nem mindig jelentik azt, hogy Ön májrákos. Fontos azonban, hogy minden tünetet beszéljen meg orvosával, mivel ezek más egészségügyi problémákat is jelezhetnek.

Elolvasom a cikket