Ez a legegészségesebb gyümölcs

1. Alma

Népszerűsége, elérhetősége, ára és egyben hasznos tulajdonságai miatt jutott ide az alma. Az alma A-, E-, C- és B-vitaminok, valamint réz, kálium, mangán és vas forrása. A hasznos tulajdonságok közül a legfontosabbak: erősíti az immunitást (a C-vitamin segítségével), az ereket és a szívet, csökkenti a koleszterinszintet (a héjában lévő, oldható rostok segítségével), javítja az étvágyat (növeli a gyomornedvtermelést). A magok jódot tartalmaznak, de nem szabad túlzásba esni velük, mivel ciánhidrátot tartalmaznak.

2. Áfonya

Az áfonya gazdag szénhidrátokban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban és C-, B1-, B6-, PP-vitaminokban. Csökkenti a zöldhályog, a szürkehályog kialakulásának és a retina elváltozásának kockázatát. A bogyóban lévő mangán segít megőrizni a jó fizikai kondíciót, mivel fontos szerepet játszik az anyagcserében.

3. Grapefruit

Többféle tápanyagban és vitaminban gazdag, mint pl: B1-, P-, D-, C- és A-provitamin. Csökkenti a koleszterinszintet az antioxidánsoknak köszönhetően. Minél pirosabb a grapefruithús, annál inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét. A grapefruit rendszeres fogyasztásával egyes táplálkozási szakemberek fogyást ígérnek, mégpedig havi öt-hét kilót. A gyomornedv alacsony savtartalma esetében is hasznos.

4. Banán

A banán az egyik legrégebbi élelmiszernövény. Gazdag összetételének köszönhetően antioxidánsbomba, és antidepresszánsként is működik. A gyomorpanaszokkal küszködők számára nélkülözhetetlen gyümölcs. Sportoláskor, kemény edzés után vagy közben jó energiapótlást ad, és energiával lát el bennünket. A dohányzásról leszokni próbálóknak is könnyebb lesz, mivel a banán segít leküzdeni a nikotinhiányt.

5. Kivi

A kivi a Kínában őshonos Actinidia fajhoz tartozó gyümölcs. Manapság többek között Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, Japánban, Chilében és az USA-ban is termesztik, ezért is olyan népszerű. Ez a gyümölcs káliumban, B-vitaminokban és C-vitaminban gazdag. Csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Különböző diétákban használják – segíti a zsírégetést –, valamint a kozmetológiában, ugyanis segít megőrizni az arcbőr rugalmasságát.

Elolvasom a cikket