Kinek a pokoli veresége?

„Kiütéssel nyert” Orbán Viktor Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a gazdaságilag legyengült Európai Unió számára tett javaslatokat Magyarország, mint az ebben a félévben az unió soros elnökségét ellátó tagállam nevében. A parlament azonban nem erre volt kíváncsi, hanem Ursula von der Leyen és Manfred Weber közreműködésével elmondták, hogyan akarják megbuktatni a magyar kormányt, és kiket szeretnének a helyükben látni. Orbán sokszor vastapsot kiváltó előadása azonban mintha elgondolkoztatta volna őket. Azóta ugyanis nagyon elcsendesedtek.

Gyaníthatóan Gyurcsányt is megütötte a guta idehaza a tévé képernyője előtt. Facebook-oldalán igyekezett nagyon lehúzni Orbán szereplését. Tőle azonban már megszoktuk, hogy amit ő állít, annak éppen az ellenkezője az igaz. Ilyeneket mondott, hogy „Európa megrázta Orbánt, mint Krisztus a vargát. Egy feltűnően ideges, arrogáns, megalázó szerepbe került kormányfő magyarázkodott és aztán csapkodott. Ütött-vágott, aki szembejött. Hát a kocsmában szoktak ilyet csinálni.”

Csak a rend kedvéért. Nem rázta meg egy cseppet sem. Legfeljebb meglepte, hogy mennyire nem érdekli az unió vezetőit az EU rossz gazdasági helyzete, az hogy az Egyesült Államok és Kína nagyon is lekörözte. Sokkal jobban érdekelte az, hogy miért az egy tagállamban a kormányfő, akit elsöprő többséggel megválasztott a nép, s miért nem az, akit ők szeretnének.

Gyurcsány, hogy fokozza, kijelentette: „a kormányfő pokoli vereséget szenvedett”.

Hogy ezt miből gondolta, fogalmam sincs. Orbán ugyanis úgy vágott vissza, hogy egy idő után Ursula von der Leyen elhagyta a termet, mert nehéz volt számára hallgatni az igazságot, amihez nagyon nem szokott hozzá. Orbán Viktor így beszélt erről a Kossuth Rádióban: „Mindenki láthatta: a béka feneke alatt volt az egész. Valószínűleg sokkhatás alatt vannak jó néhányan. Én is egy ilyen kultúrsokkszerű állapotban voltam, amikor ott végignéztem rajtuk, ahogy ott a tényeket mellőzve, gyűlölködve, mellőzve azt, hogy miért vagyunk ott egyáltalán, nem törődve Európával, nem törődve az európai emberekkel, csak a gyűlölet, csak a támadás…”

Ezt produkálták egy olyan plenáris ülésen, amikor nem is ez volt a téma, amikor az unió, a kontinens jövője megmentéséről kellett volna beszélni. Amihez a magyarok egy kitűnő minőségű előterjesztést el is készítettek.

Orbán folytatta: „És azt is megnevezték ők ketten, hogy kikből álljon az új magyar kormány. Az európai szocialisták Dobrev Kláráékat akarják delegálni, őt is tolták előre, neki tapsoltak, a néppártot meg a Tisza Pártot Magyar Péterrel. És világossá tették, hogy ez az a koalíció, aminek a szerződése tulajdonképpen vagy házassága ott meg is történt a szemünk előtt. Celebrálta papként vagy anyakönyvvezetőként von der Leyen, Manfred Weber volt a tanú, és a két érintett fél pedig világosan megmondta, hogy ők készen állnak arra, hogy teljesítsék azt, amit Brüsszel követel. Ez négy súlyos dolgot jelent. És mind a négyet el is fogadták. Az egyik, hogy beszállunk a háborúba Ukrajnában. Fogunk fegyvert szállítani, és adunk pénzt nekik a magyar költségvetésből. Világos volt, hogy támogatják a brüsszeli migrációs politikát: be kell engedni a migránsokat. A családvédelmi, gyermekvédelmi törvényeket el kell törölni. És végül bele kell szállni a gazdasági-kereskedelmi hidegháborúba. (…) Vége a szuverenista magyar politikának, brüsszelita kormányunk lesz, úgy fogunk kinézni, mint ahogy ezek az urak és hölgyek kinéznek, akiket láthattunk ott, a parlamentben. Ez az értelme annak, ami történt.” Szégyen.

És láss csodát: a teremben ülő Dobrev és Magyar Péter egyáltalán nem tiltakozott, hogy ez nincs így.

Orbán Facebookján tételesen rögzítette, milyen vitapontokon aratott győzelmet. Arról majd egy másik cikkben. A vita hangulatát jól idézi, hogy Daniel Freund, zöldpárti német politikus „diktátor úrként” köszöntötte Orbánt, aki szerinte Európa legkorruptabb politikusa. A német politikus európai elfogatóparancs kiadását is pedzegette. Schaller-Baross Ernő elmondta: „Ő egy különös eset, ő ahelyett, hogy otthon, a saját tagállamát képviselné, eljön Európába, és semmi mással nem foglalkozik, mint kifordított, hamis adatok alapján, amit a Soros-szervezetek állítanak össze, gyalázza Magyarországot és a magyar kormányzatot.” Hozzátette: Ezt a vitát Orbán Viktor miniszterelnök kiütéssel nyerte.

Nem Orbánnak, hanem Gyurcsánynak volt pokoli vereség.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket