„Egy személy napi fruktózadagja nem haladhatja meg a 25 grammot. Például egy szelet görögdinnye körülbelül 5 g fruktózt tartalmaz. Minden a májba kerül, és a zsírban rakódik le, mivel az izmok nem tudják feldolgozni és megemészteni a fruktózt. Ezért mondhatjuk, hogy a gyümölcsök hasznosak, mert vizet, rostot és antioxidánsokat tartalmaznak, de csak kis mennyiségben” – magyarázta a szakértő.
A táplálkozási szakértő szerint a túlzott mennyiségű gyümölcs fogyasztása a májbetegség, a cukorbetegség és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához vezethet.
„A fent felsorolt betegségeken kívül a nagy mennyiségű fruktóz és gyümölcs (aszalt gyümölcs) fogyasztása a rossz koleszterinszint növekedéséhez vezet. Ez a köszvény és a máj elhízásának egyik oka” – magyarázta.
A szakértő ugyanakkor megjegyezte, hogy a cukorhelyettesítőként árult „hozzáadott” fruktóz még nagyobb kockázatot jelent a betegségek kialakulásához, mivel tartós fogyasztás esetén a vércukorszint tartós emelkedéséhez vezethet.