Világszerte milliók halálát okozzák az antibiotikum-rezisztens fertőzések

Az előrejelzések szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal összefüggő halálesetek száma 2050-re évi 8,2 millióra nő, ami 75 százalékkal több, mint a jelenlegi évi 4,7 milliós becslés – jelentették a kutatók szeptember 16-án a The Lancet folyóiratban.

„2050-re a rezisztens fertőzések évente mintegy nyolcmillió halálesetet okoznak, akár közvetlenül, akár közvetetten” – mondta Dr. Stein Emil Vollset, a Norvég Közegészségügyi Intézet kutatója.

„Annak érdekében, hogy ez ne váljon halálos valósággá, sürgősen új stratégiákra van szükségünk vakcinákkal, új gyógyszerekkel, jobb egészségügyi ellátással és a meglévő antibiotikumokhoz való jobb hozzáféréssel” – tette hozzá.

Összességében több mint 39 millió ember halhat meg közvetlenül az antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében a következő 25 év során – állapították meg a kutatók. Kiemelték, ezen felül további 169 millió halálesetben játszhatnak szerepet ezek a szuperbaktériumok.

„Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy az antimikrobiális rezisztencia évtizedek óta jelentős globális egészségügyi fenyegetést jelent, és ez a fenyegetés egyre növekszik” – mondta Dr. Mohsen Naghavi kutató, a Washingtoni Egyetem Egészségügyi Metrics Intézetének antimikrobiális rezisztencia kutatási csoportjának vezetője.

A tanulmányhoz a kutatók 204 országban és területen követték nyomon a haláleseteket 22 kórokozóval és 11 fertőző szindrómával, például agyhártyagyulladással, szepszissel és más súlyos fertőzésekkel kapcsolatban.

A csapat számítógépes modellezéssel becsülte meg az antibiotikum-rezisztens baktériumokkal közvetlenül és közvetve összefüggő halálozási tendenciákat.

Elolvasom a cikket