Magyar innovációk is bemutatkoznak a budapesti közgyűjteményi konferencián

MH/MTI
2024. október 14. hétfő. 21:45

Vincze Máté kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) az európai meghívott intézményekkel együtt azt a témát járja körbe a tanácskozáson, hogy miként változtatja meg a digitális világ és a mesterség intelligencia a közgyűjtemények mindennapjait.

A Közgyűjtemények újragondolása a 21. században a digitális fejlődés tükrében című konferencia fő témája, hogy hogyan lehet a mesterséges intelligenciát a könyvtárak, levéltárak, és múzeumok szolgálatába állítani. „Nagyon ígéretes magyar innovációk vannak ezen a területen. A könyvtári területen azt nézik meg, hogyan lehet egy olyan nyelvi adatbázist építeni, amely a magyar nyelv rétegeit kutatja ki és mutatja be a tudomány számára, a levéltár kéziratelemzésre használja a mesterséges intelligenciát, a Nemzeti Múzeum pedig, például a régészeten keresztül, adatelemzésre, lelőhelyelemzésre” – mondta el a helyettes államtitkár.

Kiemelte: a magyar európai uniós elnökség kulturális programjának középpontjában az áll, hogy hogyan lehet a kultúrát mindenkihez eljuttatni, hogyan teljesülhet az az alkotmányos alapjog, hogy a magyar állampolgárok és az Európai Unió állampolgárai részesülhessenek a kulturális értékekből.

A kulturális kormányzat ezt közvetlenül is szeretné segíteni azzal a Könyvtári Kihívás címmel kedden induló programmal, amelynek célja, hogy a könyvtárak minél több olvasót tudjanak megszólítani – mondta el Vincze Máté, hozzátéve, hogy a mai korban, amikor erős a kommunikációs zaj, különösen felértékelődik a valódi kultúrával, olvasással eltöltött idő szerepe.

Elolvasom a cikket