A túlsúly veszélyei

A táplálkozási szakértő felidézte, hogy az életkor előrehaladtával a túlsúly extra terhelést jelent a szervnek.

„Minél nagyobb a testsúly, annál nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a szívnek, hogy kiszolgálja. Meg kell növelnie a nyomást, hogy a vért pumpálni tudja, és végül magas vérnyomás alakul ki” – mondta Solomatina.

A magas vérnyomás károsítja az erek falát, és megemeli a koleszterinszintet. Az érelmeszesedés (ateroszklerózis) során a rugalmas artériák sima érbelhártyája alatt először kásaszerű anyag jelenik meg, amely – kalciumlerakódás következtében – megkeményedik, úgynevezett meszes plakkokat hozva létre, amely a szívroham és a stroke fokozott kockázatát eredményezi – magyarázta Solomatina.

A túlsúly többek között inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezethet. Emellett terhelést jelent az ízületekre: a térd- és csípőízületek, valamint a gerincoszlop is nyomás alá kerül – figyelmeztetett a táplálkozási szakember.

Ahhoz, hogy megértsük az állapotunkat, ki kell számolnia a BMI-jét: erre a célra speciális kalkulátorok találhatók az interneten. Ha az eredmény 25 és 30 között van, akkor túlsúlyosak vagyunk. A 30 fölötti érték elhízást jelez – mondta Solomatina.

„A fogyáshoz le kell mondani az édességekről, a transzzsírokról, a sós és a füstölt ételekről. Mindenképpen igyunk vizet, mert az javítja az anyagcserét. Az elegendő folyadék lehetővé teszi, hogy energikusak maradjunk, és kordában tartsuk a súlyunkat” – mondta a szakértő.

Az egészséges emberek számára ajánlott vízbevitel napi 30 milliliter testsúlykilogrammonként. Egészségügyi problémák esetén azonban jobb, ha az elfogyasztott folyadék mennyiségét orvosunkkal beszéljük meg – mondta a szakértő.

„Szükségünk van rostokra is – salátákra, leveles zöldségekre, teljes kiőrlésű zabkására. Ez normális állapotban tartja a bélmikrobiomot, szabályozza a testsúlyt” – tette hozzá az orvos.

A fogyás szempontjából fontos a mozgás is: az idősebbek végezhetnek nordic walkingot, úszhatnak, jógázhatnak is –zárta Solomatina.

Elolvasom a cikket