A megtörtszív-szindróma és a szívroham közötti párhuzam

Jekatyerina Demjanovszkaja, a Gemotest laboratórium szakértője szerint nagyon nehéz megkülönböztetni a megtörtszív-szindrómát a szívrohamtól.

A neurológus arról beszélt, kiket érint leggyakrabban ez a betegség, és milyen tünetek alapján lehet felismerni.

„A megtört szív szindróma (stressz okozta kardiomiopátia) olyan akut állapot, amelyben a szívizom leáll a megfelelő működésben, és szabálytalanul kezd összehúzódni” – magyarázta.

A szakember megjegyezte, hogy ebben az állapotban a bal felső kamra összehúzódási képessége erősen csökken, és a szív összehúzódásának pillanatában (szisztolés fázis) jellegzetes gömb alakot vesz fel, amely egy hosszú, keskeny nyakú edényre hasonlít. Ezért ennek az állapotnak van egy másik neve is – takotsubo kardiomiopátia. Ez a japán szó polipok fogására szolgáló edényt jelent, amelynek körvonalai hasonlítanak a bal kamra alakjára annak összehúzódása során ebben a kórképben. Ezt a szindrómát először 1990-ben írták le japán kutatók.

„Gyakran előfordul takotsubo kardiomiopátia súlyos gyász, hosszan tartó stressz, túlzott fizikai megterhelés miatt. Ezért nevezik megtört szív szindrómának” – pontosított Demjanovszkaja.

Elolvasom a cikket