Egy gasztroenterológus elmagyarázta, miért romlik a gyomorhurut ősszel

Különösen ősszel kezdünk kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget enni, amelyek rostokat és vitaminokat tartalmaznak. Ezzel egyidejűleg megnő a zsíros és egészségtelen ételek, például a gyorsételek, a sült húsok, a fűszeres és sós szószok mennyisége az étrendben. Ezek a termékek irritálják a gyomor nyálkahártyáját, amely a gyomorhurut súlyosbodásához vezethet.

A betegség súlyosbodásának másik okaként az orvos a napos órák csökkenését és az alacsonyabb léghőmérsékletet nevezte meg. Ez csökkenti a fizikai aktivitást, és elősegíti a túlevést, amely túlterheli a gyomrot, és gyulladást okozhat. Az ősszel legyengült immunrendszer szintén növeli a gyomorhurut kialakulásának kockázatát.

„A megfázás elleni küzdelemben sokan kezdenek különböző gyógyszereket – antibiotikumokat és nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) – szedni, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a gyomornyálkahártyát” – jegyezte meg az orvos.

Ezenkívül ősszel az emberek gyakran hajlamosak a depresszióra és az apátiára. Ilyenkor sokan többet kezdenek enni, hogy javítsák a hangulatukat, amely túlevéshez vezet. A stressz és a negatív érzelmek szintén negatív hatással vannak a gyomor állapotára – tette hozzá a szakember.

„Bizonyított, hogy a stressz fokozhatja a gyulladásos folyamatokat, és ronthatja az emésztőrendszert, amely gyomorhurutot okozhat, vagy súlyosbíthatja azt” – osztotta meg a szakember.

Elolvasom a cikket