Netanjahu Bidennek: Izrael iráni katonai célpontokat fog támadni

Tisztségviselői források szerint a Bidennel október 9-én folytatott telefonbeszélgetés során Netanjahu azt mondta, „azt tervezi, hogy katonai infrastruktúrát vesz célba Iránban”. A Washington Post szerint ez azt jelenti, hogy a zsidó állam „egy korlátozottabb ellencsapással követheti, amelynek célja egy teljes körű háború megakadályozása”.

Az Oroszhirek.hu által szemlézett Washington Post-cikk megjegyzi, hogy Netanjahu e tervét Washingtonban megkönnyebbüléssel fogadták. A Post hangsúlyozza, hogy ha Izrael csapást mér az iráni olajlétesítményekre, az energiaárak meredeken emelkedhetnek. A zsidó államnak az iráni nukleáris létesítmények elleni támadása „további eszkalációt” indíthatna el, és növelné annak kockázatát, hogy az Egyesült Államok nagyobb mértékben vonja be a folyamatban lévő eseményekbe.

Október 2-án Biden azt mondta, hogy nem tartja helyénvalónak, hogy Izrael csapást mérjen iráni nukleáris létesítményekre. Források szerint Netanjahu ezen a megbeszélésen „mérsékeltebb” volt, mint korábban – írja a lap. A cikk szerint az iráni katonai célpontok elleni izraeli csapás még a november 5-én esedékes amerikai elnökválasztás előtt várható.

Irán október 1-jén nagy erejű rakétacsapásokat mért Izraelre válaszul a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Forradalmi Gárda vezetőinek kulcsfontosságú személyiségei elleni merényletekre. Teherán szerint a rakéták kilencven százaléka sikeresen eltalálta a kijelölt célpontokat, míg Izrael azt mondta, hogy az Irán által kilőtt, mintegy 180 rakéta nagy részét elfogta. A közösségi médiában megjelent felvételek viszont az izraeli légvédelem teljes kudarcát mutatták.

Az Izraeli Védelmi Erők vezérkara ígéretet tett arra, hogy kiválasztják az időpontot, és meglepetésszerű választ adnak a támadásra, míg az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah arra figyelmeztetett, hogy az Izraelre mért csapások ebben az esetben még erőteljesebbek lesznek.

Elolvasom a cikket