A hamisított fűszerek nemcsak az ételek minőségét rontják, hanem allergiás reakciókat is okozhatnak, mivel az ilyen termékek gyakran tartalmaznak idegen anyagokat, például dióhéjat.
Egyes, a mennyiség növelésére használt adalékanyagok nagy dózisban mérgezőek lehetnek.
A szakértő megjegyezte, hogy a sáfrányt különösen gyakran hamisítják, természetes és szintetikus színezőanyagokat egyaránt hozzáadva, hogy javítsák a gyenge minőségű termék megjelenését. a sáfrány minőségének ellenőrzéséhez egyszerűen dobjuk hideg vízbe.
Ha a víz azonnal színesedni kezd, az a rossz minőség jele, mivel a valódi sáfrányban lévő pigmentek lassan oldódnak.
Ez a teszt azonban nem mindig megbízható, mivel a modern színezékek ellenállhatnak a víznek.
Ami a kurkumát illeti, vizsgálatok kimutatták, hogy a por gyakran tartalmaz sárga krétát. Ez az adalékanyag kis mennyiségben szinte semmilyen hatással nincs az ízre és a megjelenésre, így nehéz kimutatni.
A szakértő elmagyarázta, hogy a krétában lévő kalcium-karbonát savakkal reagálva szén-dioxidot képez. A kurkuma eredetiségének vizsgálatához egy kanálnyi port adhat egy pohár fehér ecethez vagy sósavoldathoz.
Ha buborékok jelennek meg, az a krétás és rossz minőségű fűszer jele.