Nagy hatótávolságú rakétákat kap Izrael

Amerikai remények szerint tovább erősíti Izrael légvédelmét az a rakéta, melynek átadását kedden jelentette be a Pentagon – írja friss cikkében a BBC. Mint a portálon olvasható, a Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) rendszert az Egyesült Államok katonái fogják üzemeltetni. A lapban utalnak rá, kisebb amerikai erő már jelenleg is tartózkodik az országban – de ez az új, mintegy száz embert számláló egység is azt mutatja, hogy Washington egyre mélyebben merül el a regionálissá vált háborúba.

A BBC szerint nem világos, hogy a Thaad bevetése az Egyesült Államok készenléti tervének része-e, vagy azért történik, hogy csökkentsék az izraeli légvédelem kétségtelenül meglévő hiányosságait. Ami azonban bizonyos, Washingtonban egyre nagyobb aggodalommal várják, hogy a zsidó állam milyen megtorló akciót indít Irán ellen.

Hozzáteszik, Joe Biden elnök korábban többször ellenezte az iráni nukleáris létesítmények, valamint az olaj- és energiainfrastruktúra elleni támadást attól tartva, hogy az egy spirális konfliktust váltana ki, továbbá rendkívül rossz hatással lenne a világgazdaságra is.

Elolvasom a cikket