A három legkárosabb reggeli

„A szervezet ezektől kezd megőrülni”: a legkárosabb reggelik, amelyek rákhoz vezetnek – áll a cikk címében a VM.ru weboldalon.

Fánk és üdítő

A dietetikus elmondása szerint az egészségtelen reggeliről először a fánk jut eszünkbe, különösen a színes cukormázzal. Még rosszabb lenne, ha az egészet leöblítenénk egy adag cukros üdítővel.

„Például a kólában körülbelül hat kanál cukor van adagonként. Ez az üdítő telítve van szén-dioxiddal és foszforsavval, ami gyakorlatilag kimossa a kalciumot a szervezetből – figyelmeztetett a szakember.

Kenyér kolbásszal

Sokak számára a hagyományos reggeli fehér kenyér sült kolbásszal és jó cukros, édes teával. Persze ez utóbbi kicsit jobb, mint az édes gyümölcslé, de nincs sok különbség. A fehér liszt a vércukorszint gyors emelkedését idézi elő. Ez gyors energiavesztéshez és éhségérzethez vezet. Ami a kolbászt illeti, természetesen a minőségüktől függ. De mindenesetre a kolbász nem állhat teljes egészében húsból. Lesz benne stabilizátor, sőt talán nátrium-glutamát is – jelezte a a dietetikus.

Gyorsétterem

A harmadik lehetőség a káros reggelire a gyorséttermi reggeli, azaz sült krumpli és hamburger. Amellett, hogy ezek az ételek növelik a glükózszintet, a cukor az emberi szervezetben lévő fehérjékkel is reagál – elasztinnal, kollagénnel, bőrrel. Ezt a folyamatot glikációnak nevezik. Ennek eredményeként a bőrön ráncok jelennek meg.

Minden ezekhez hasonló reggeli során az ember megfeledkezik a mikrobiomról, amely a szervezetben zajló összes folyamatot irányítja, legyen az endokrin vagy szív- és érrendszeri rendszer, az ember hangulata és még sok más.

„Tegyük fel, hogy ettünk egy ilyen reggelit, de nem azt adtuk a szervezetünknek, amire szüksége van. Az első reakció: az egész test kezd megőrülni, életképtelenné válni. És nem mindegy, hogy a pusztítás hol talál el – szívinfarktus, onkológia, demencia, vagy szétesnek az ízületek, lassabban fogunk mozogni, és bekövetkezik az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek” – mondta Solomatina.

Elolvasom a cikket