Ukrajna energiarendszere a legmagasabb készültségi szinttel várja a telet

A jelentés szerint az amerikai újság emlékeztetett arra, hogy Volodimir Kudrickij, az Ukrenerho korábbi vezetője az egyik interjújában azt állította, hogy az Energetikai Minisztériummal való vita az energiaellátás biztonságának stratégiájával kapcsolatos. A volt tisztviselő azt szorgalmazta, hogy Ukrajna több tucat kis magánerőművet építsen országszerte, hogy a villamosenergetikai rendszer kevésbé legyen sebezhető az orosz terrortámadásokkal szemben – tájékoztat a karpatalja.info.

Kudrickij álláspontja azonban ellentmondásban van Haluscsenko álláspontjával, aki támogatta az állami vállalatok központosításának ötletét. „Amikor az ukrán kormány július közepén elfogadta az energetikai rendszer decentralizálásának tervét, szakértők és diplomaták azt mondták, hogy túl késő volt ahhoz, hogy a tél előtt jelentősen növeljék az energiaellátást” – tette hozzá az amerikai kiadvány.

Haluscsenko a The New York Timesnak adott írásbeli válaszaiban cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint állítólag ragaszkodott Kudrickij elbocsátásához. Mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy nincs befolyása az Ukrenerho felügyelőbizottságára. A miniszter szerint az az állítás is hamis, hogy a belső viszályok aláásták Ukrajna energiapolitikáját. Megjegyezte, hogy az erőművek tervezett javításait „időben befejezték”, és Ukrajna energiarendszere „a lehető legmagasabb szintű készültséggel” lép be a téli szezonba.

Elolvasom a cikket