Hurrikánvadászok repültek a Milton közepébe + VIDEÓ

A természet rendkívüli ereje lenyűgöző és ijesztő egyszerre, különösen, amikor egy hurrikán tombol az óceánok felett. A Milton hurrikán sem volt kivétel, amely a Karib-térségben és az Egyesült Államok keleti partjainál pusztított. Ezt az óriási természeti jelenséget belülről is megvizsgálták, a legmodernebb technológiákat alkalmazva – írja a Life.hu.

A Milton hurrikán az Atlanti-óceán meleg vize felett alakult ki, amikor a tenger felszíni hőmérséklete elérte azt a szintet, amely kedvező feltételeket teremtett a trópusi ciklon kialakulásához. A hurrikán gyorsan fejlődött, és rövid időn belül elérte a 4-es kategóriát, hatalmas szelek és esőzések kíséretében. A szélsebesség helyenként elérte a 240 km/h-t, az özönvízszerű esők pedig súlyos áradásokat és tengerparti elöntéseket okoztak.

Az NOAA (Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal) és a NASA által működtetett repülőgépek fedélzetén elhelyezett műszerek lehetővé tették, hogy a kutatók valós időben figyeljék meg a hurrikán belső struktúráját. A repülőgépek speciális, ejtőernyővel felszerelt érzékelőket bocsátottak le, amelyek a légkör különböző rétegeiből gyűjtöttek adatokat. Ezek az eszközök lehetővé tették a kutatók számára, hogy mérjék a hőmérsékletet, a páratartalmat, a nyomást és a szélsebességet a vihar különböző szintjein.

A tudósok az elmúlt évtizedek során jelentős előrelépéseket tettek a hurrikánok megértésében, és az egyik legizgalmasabb módszer a Miltonhoz hasonló viharok vizsgálatára az úgynevezett „hurrikánvadász” repülőgépek alkalmazása. Ezeket a gépeket kifejezetten arra tervezték, hogy átrepüljenek a hurrikánok közepén, olyan adatok begyűjtésére, amelyek nélkülözhetetlenek a pontos előrejelzésekhez és a viharok dinamikájának megértéséhez. Ráadásul ezeket a repülőgépeket kamerákkal is felszerelték, így a küldetések során rengeteg látványos videó készül a légkörben, láthatjuk például, hogy milyen volt a Milton hurrikán közepe.

Objektum doboz

A hurrikán szeme – a vihar középpontja – viszonylagos nyugalmat sugárzott, ahol a szél lecsendesedett, és a vihar belső része, az úgynevezett fal körülvette ezt a viszonylag békés területet. A fal, ahol a legerősebb szelek és a leghevesebb esőzések történnek, rendkívül veszélyes.

A repülőgépekről készült felvételek azt mutatták, hogy a vihar ezen része mint egy hatalmas, forgó fal, ami körülveszi az áthatolhatatlan felhőoszlopokat és a villámlásokat. A legmegdöbbentőbb képek és adatok a hurrikán belsejéből származnak, amelyeket különleges hurrikánfigyelő repülőgépek gyűjtöttek. Ezek a gépek speciális felszereléssel vannak ellátva, hogy átrepüljenek a vihar legveszélyesebb részein, adatokat gyűjtve a szélsebességről, légnyomásról és páratartalomról. A Milton hurrikán részletes elemzése segített a tudósoknak jobban megérteni a hurrikánok fejlődésének és intenzitásának mechanizmusait. Az adatok azt mutatták, hogy a hurrikán belső szerkezete folyamatosan változik, ahogy a tengerfelszín hőmérséklete és a légköri viszonyok változnak. Ezek az információk fontosak voltak a vihar várható pályájának előrejelzésében és a lehetséges katasztrófákra való felkészülésben.

Elolvasom a cikket