„Az új NATO-parancsnokság megváltoztatja a helyzetet Ukrajnában”

Rutte, aki e hónap elején vette át a NATO főtitkári tisztségét, miután több mint egy évtizeden át Hollandia miniszterelnöke volt, a németországi Wiesbadenben található NATO Ukrajna Biztonsági Támogatási és Kiképzési Parancsnokságon (NSATU) tett első látogatása során tette ezt a kijelentést. Elkísérte őt Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai főparancsnoka, valamint más magas rangú tisztviselők – adta hírül az Oroszhirek.

A NATO-vezér találkozott Boris Pistorius német védelmi miniszterrel is, és a katonákkal is beszélt, dicsérve munkájukat.

Rutte elutasította azokat az aggodalmakat is, hogy a központ Oroszország célpontjává válhat, hozzátéve, hogy biztos abban, hogy a NATO képes lesz „megvédeni magát, akkor is, ha valaki csak az ujját mozdítja” – idézte a német média.

Az NSATU, amelynek létrehozását Jens Stoltenberg volt NATO-főtitkár júliusban jelentette be, mintegy 700 főből áll, és célja, hogy a szövetség és partnerei által kijelölt katonai kiképzést és felszerelést biztosítson a kijevi hatóságoknak. A parancsnokság, amelynek lényegében ugyanaz a megbízatása, mint az Egyesült Államok által irányított Ukrajna Biztonsági Támogatócsoporté, amely a Donald Trump republikánus elnökjelölt esetleges visszatérésével kapcsolatos nyugati aggodalmak közepette jött létre a Fehér Házban.

Oroszország következetesen elítélte a nyugati fegyverszállításokat Kijevnek, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben a NATO-t az ellenségeskedések közvetlen résztvevőjévé teszik. Szeptember elején Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva elmúlt hetekben elért előrenyomulása négyzetkilométerben mérhető a Donbászban. Hozzátette, hogy Kijev betörése az oroszországi Kurszki területre nem tudta elterelni a moszkvai erők figyelmét a Donbászról.

Elolvasom a cikket