Rubik ritkaságok kiállítása

A nagyközönség által eddig nem látott, a világhírű magyar föltaláló, Rubik Ernő birtokában lévő tárgyakat láthat hamarosan a nagyközönség Bécsben – jelentette kedden az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a hírből egyebek mellett kiderül, az 50 YEARS OF TWISTS AND TURNS című tárlat a Museum für angewandte Kunst (MAK) és a Collegium Hungaricum (CH) közös rendezésében valósul meg. Az esemény egyben tisztelgés az idén 80 esztendős Rubik Ernő és a szintén idén 50 éve bemutatott kocka előtt.

A rendezvény október 22-én, 16.00 és 21.00 óra között számos eseményt kínál. Elsőként Méhes Márton, a CH igazgatója beszélget majd Halasi Rita Mária kurátorral és Rubik Ernő feltalálóval és formatervezővel. Az előadás a Rubik-kocka titkát kutatja – azaz azt, hogy miként volt képes egy analóg világban létrehozott tárgy meghódítani a digitális, egyre inkább virtualizált kultúrát? Miféle formában hagyott nyomot ez a kis játék – messze túl a rejtvények világán – a kultúra különböző területein?

Egy tervezőműhely arra hívja majd a fiatalokat, hogy közösen készítsenek egy nagy mozaikot Rubik-kockákból, míg a „Speedcubing“ versenyen pedig lehetőség nyílik a jelenleg érvényben lévő 3,13 másodperces világrekord megdöntésére is.

Elolvasom a cikket