A fogszuvasodás súlyos betegséget is okozhat

A BDJ Open tudományos cikkében megjelent kutatás kimutatta, hogy a sérült fogakban található baktériumok a véráramon keresztül más szervekbe is eljutnak. Ez a folyamat gyulladást okoz, ami rontja az erek állapotát, és növeli a szívinfarktus kockázatát.

A szakértő szerint érdekes módon a cukros üdítők a legkárosabbak. Úgy fogalmazott, nem is kell lenyelnünk, már elindul a fogakban a szuvasodás. Más kérdés, hogy ki az, aki cukros üdítővel öblöget? Nyilvánvalóan ezt azért hangsúlyozta ki, hogy rávilágítson arra, mennyire fontos a száj higiéniája.

A fogászati ​​problémák az ínybetegségek, például a fogínygyulladás és a fogágybetegség kialakulásának fokozott kockázatával is járnak. A magas cukorfogyasztás pedig nemcsak az ínyre hathat, hanem a bélműködést is megzavarhatja, így a szervezet sebezhetővé válik a fertőzésekkel szemben.

Emellett a helytelen táplálkozás és az édességek túlzott fogyasztása hozzájárul a különböző gyulladások kialakulásához, amelyek súlyos, hosszan tartó kezelést igénylő, nem alkoholos zsírmájbetegséghez vezethetnek.

Elolvasom a cikket