Ennyi ideig lehet a levest a hűtőben tárolni

Andrej Dorokhov szerint az adott leves romlandósága nagyban függ az összetevőktől. Például a gomba- és borsóleves a romlandó élelmiszerek közé sorolható – ezeket a legjobb az elkészítést követő 24 órán belül elfogyasztani, de a tejszínalapú levesekkel is nagyon vigyázni kell.

„Ez annak köszönhető, hogy az ilyen levesek laktózt, valamint nagy mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaznak, amelyek kedvező környezetet jelentenek a baktériumok szaporodásához. A tejtermékek olyan fermentációs folyamaton is átmennek, amely során laktóz tejsavvá alakul. Ez megváltoztatja a leves ízét és illatát, így fogyasztásra alkalmatlanná válik. A megnövekedett savasság a mikroorganizmusok számának növekedéséhez vezethet, és a termék még gyorsabban romlik” – mondta a vegyész.

Hozzátette, hogy a nagy mennyiségű friss fűszernövény és tojás jelenléte a levesekben csökkenti az eltarthatóságot. Ami a savanyított leveseket illeti, két nap elteltével is ehetőek, mivel a savanyítás során használt ecet tartósítószerként működik, és ez megakadályozza a kórokozó baktériumok elszaporodását.

A szakember nem javasolta három óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni a leveseket, illetve nem ajánlott olyan első fogásokat adni a gyerekeknek, amelyeket egy napnál tovább hűtőszekrényben tároltak. Miután megfőtt, azt tanácsolta, hogy a levest szobahőmérsékletre hűtsük le, osszuk fel részekre, és helyezzük minden adagot a hűtőszekrénybe egy légmentesen záródó edénybe.

„Ez megakadályozza a levegő és a nedvesség bejutását, amely elősegítheti a baktériumok és a penészgombák szaporodását” – magyarázta Dorokhov.

Elolvasom a cikket