FAST-teszt ismeretével életet menthet

Dömök Ágnes
2024. október 16. szerda. 6:26

Az elsődleges jelei gyakran hirtelen jelentkeznek, és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. A legfontosabb jelek az alábbiak:

1. Arczsibbadás vagy -bénulás:

Az arc egyik oldalának hirtelen elernyedése, zsibbadása vagy bénulása gyakori tünet. Egy egyszerű teszt, hogy megkérjük az illetőt, mosolyogjon – ha az egyik oldalon lefittyed az arca, az stroke-ra utalhat.

2. Kéz- vagy lábgyengeség, bénulás:

A test egyik oldalán hirtelen jelentkező gyengeség, zsibbadás vagy bénulás. Az illetőt meg lehet kérni, hogy emelje fel mindkét karját, és ha az egyik kar leereszkedik, ez stroke jele lehet.

3. Beszédzavar:

Hirtelen kialakuló beszédzavarok, mint például a dadogás, összefüggéstelen beszéd vagy nehézség a szavak kimondásában, szintén figyelmeztető jelek. Az érintett nem tudja megfogalmazni gondolatait vagy értelmezni, amit mások mondanak.

4. Látászavarok:

Egyik vagy mindkét szemre vonatkozó, hirtelen látásvesztés, homályos látás vagy kettős látás. Előfordulhat, hogy az illető egyik szeme elhomályosodik, de akár mindkét szemet is érintheti.

5. Fejfájás:

A stroke gyakran nem jár fájdalommal, de ha súlyos, hirtelen fellépő fejfájás társul szédüléssel, hányingerrel vagy eszméletvesztéssel, az lehet agyvérzés jele, amely a stroke egyik típusa.

6. Egyensúly- és koordinációs problémák:

Szédülés, egyensúlyvesztés vagy járási nehézség is előfordulhat stroke esetén. Az érintett személy mozgása hirtelen koordinálatlanná válik.

FAST-teszt a stroke felismerésére:

Ez egy egyszerű emlékeztető a stroke tüneteire:

  • F (face – arc): Kérjük meg az érintettet, hogy mosolyogjon. Nézzük meg, hogy az arc egyik oldala megereszkedik-e.
  • A (arms – karok): Kérjük meg, hogy emelje fel mindkét karját. Figyeljük meg, hogy az egyik kar gyengébb-e, vagy lejjebb ereszkedik-e.
  • S (speech – beszéd): Kérjük meg, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. Figyeljük meg, hogy dadog-e, vagy nehézkes-e a beszéd.
  • T (time – idő): Ha bármelyik jelet észleljük, azonnal hívjuk a mentőket, mert az idő kulcsfontosságú a stroke kezelésében.

Az időben történő felismerés és azonnali orvosi segítségnyújtás döntő szerepet játszik abban, hogy a stroke ne okozzon maradandó károsodást. Ha bármelyik fenti tünet jelentkezik, habozás nélkül cselekedni kell.

Elolvasom a cikket