Zavargásokat tervező oroszt vettek őrizetbe Franciaországban

MH
2024. október 16. szerda. 7:02

„2024. július 23-án a párizsi ügyészség bírósági vizsgálatot indított egy külföldi állammal folytatott együttműködés miatt, amelynek célja zavargások kiváltása Franciaországban, amely bűncselekmény akár 30 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető” – közölte az ügyészség. A Belügyminisztérium kérésére már házkutatást is tartottak a férfi otthonában.

„A nyomozás során feltárt elemek arra utalnak, hogy olyan incidenseket akart szervezni, amelyek destabilizálódást okozhattak volna az olimpiai játékok idején, ami miatt büntetőeljárás indult a férfi ellen” – közölte az ügyészség.

A francia belügyminisztérium akkori vezetője megerősítette ezt az információt, mondván, hogy a fogvatartott állítólag „destabilizációs, beavatkozási és kémkedési műveleteket” szervezett vagy fog szervezni.

A Le Monde című újság szerint a Franciaországban őrizetbe vett orosz a 40 éves Kirill Grjaznov. Május óta számos európai ország titkosszolgálata figyeli őt. A média azt jelzi, hogy „hosszú ideig tartotta a kapcsolatot az orosz hírszerzéssel”, de bizonyítékként csak egy moszkvai jegyet és egy ismeretlen személy által írt „Kirill” aláírású levelet tesznek közzé, mivel semmi sem erősíti meg, hogy ez Grjaznov levele.

A levélben a szerzője azt írja, hogy tisztviselőként dolgozik a moszkvai polgármesteri hivatalban. A kiadvány egyéb alátámasztó dokumentumokat nem közöl, csak névtelen forrásból származó, megalapozatlan állításokról tájékoztat.

Elolvasom a cikket