Az ajkak is jelezhetnek bőrrákot

Szirtes Györgyi
2024. október 16. szerda. 7:11

Amikor a bőrrák tüneteit keressük, a körmöket gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Azonban a bőrrák számos formájának tünetei kialakulhatnak a körmökön és a lábkörmökön. Ha az emberek tudják, hogy mire kell figyelniük, segíthetnek a körmöket érintő bőrrákos tünetek azonosításában, és felhívhatják rájuk a bőrgyógyászuk figyelmét. A körmökön belül megjelenő bőrrák két leggyakoribb típusa a laphámrák és a melanoma. Ezekre a betegségekre utalhatnak olyan jelek, mint a sötét sávok vagy csíkok a körmök alatt, a köröm körüli bőr, amely sötétebb, mint a bőr egyéb területeken, a hasadozó körmök, különösen középen, a dudorok a köröm alatt vagy a köröm körüli bőrön, a köröm felemelkedése vagy leválása a körömágyról vagy a nem gyógyuló seb a köröm körül.

A pattanások gyakori bőregészségügyi problémák, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a pórusok eltömődnek olajjal, szennyeződéssel, baktériumokkal és egyéb anyagokkal. Bizonyos esetekben a bőrrák vizuálisan hasonlónak tűnhet a pattanáshoz. A pattanásoknak sokféle formájuk és méretük van. Lehetnek apró, fehér fejű vagy fekete fejű dudorok, vagy úgy nézhetnek ki, mint sima csomók a bőr alatt, amikor a bőrfelszín alatt képződnek a pattanások. A bőrrák gyakran inkább sima, fényes dudornak tűnik. A pattanások általában puhának és mozgathatónak érződnek a bőr alatt. A bőrrák általában szilárd.

Azok, akik rosszul látnak, általában rendszeresen járnak szemvizsgálatra, és talán meglepődnek, ha meghallják, hogy ez fontos eleme lehet a bőrrák korai diagnózisának. Bárki számára hasznos lehet a szemvizsgálat, amely segít felismerni a bőrrák lehetséges jeleit a szem környékén. Ezenkívül létezik a melanómának egy olyan formája, amely magában a szemben alakul ki. A szemmelanoma tünetei közé tartozik a villanások látása, a homályos látás, a perifériás látás elvesztése, a sötét foltok az íriszben és a pupilla alakjának megváltozása.

Amikor az anyajegyek sötétebbé válnak, vagy egy anyajegyen belül többféle színűek, a legtöbb ember ezt a bőrrák gyakori figyelmeztető jeleként ismeri fel. Az anyajegyek színének sokkal ritkább változása, amely szintén bőrrákra utalhat, az anyajegyek világosabbá válása. A melanoma ezen tünetét nehezebb lehet észrevenni. Valójában a világosodó anyajegyeket gyakran figyelmen kívül hagyják az önvizsgálat során, ezért fontos, hogy minden hónapban gondosan megvizsgálja a bőrt, és minden változást, beleértve a világosodó anyajegyeket is, megjegyezzen.

A krónikusan repedezett ajkak gyakori, rákot megelőző állapot, az aktinikus cheilitisz figyelmeztető jele, amely a krónikus napkárosodásból ered. Ez az állapot krónikus vagy hosszan tartó ajakszárazságot és repedezést okoz. A felső és az alsó ajkakat is érintheti, de leggyakrabban az alsó ajkakon fordul elő. Kezelés nélkül az aktinikus cheilitis laphámrákká alakulhat. Megfelelő kezelés nélkül a laphámrák áttétet képezhet, és átterjedhet a kapcsolódó és nem kapcsolódó területekre.

Még ha nem is emlékszik a bőrrák minden tünetére, szemmel tarthatja a bőrét, és keresheti az aggodalomra utaló jeleket. Ha rendszeresen végez bőrrákos önvizsgálatot, nagyobb valószínűséggel veszi észre azonnal, ha bármilyen változás van a bőrén. Amint észreveszi a változásokat, bőrgyógyásszal megvizsgáltathatja a bőrét, hogy megállapítsa, bőrrákról vagy más bőregészségügyi problémáról van-e szó. Ez növeli a bőrrák korábbi stádiumban történő diagnosztizálásának lehetőségét.

Elolvasom a cikket