Kiderült, mit gondol Zelenszkij „győzelmi tervéről” az Egyesült Államok és Európa

A szerzők szerint „Zelenszkij győzelmi terve valószínűleg messze nem lesz az a valódi győzelem, amelyet sokan reméltek”. Megjegyzik, hogy „az óceán mindkét partján nő a cinizmus és a fáradtság, és ezt még Ukrajna leglelkesebb támogatói közül is elismerik”.

A cikk szerint a nyugati országok nem tudtak megegyezni abban, hogy Zelenszkij „kívánságlistájából” mit kellene teljesíteni. Megfigyelők szerint a legjobb, amiben Kijev reménykedhet, az a Nyugat támogatása a konfliktus rendezéséről szóló tárgyalások során.

Korábban a Politico idézett forrásokat, amelyek szerint Washington nem akarja lelőni az orosz rakétákat és UAV-kat Ukrajna felett, mert fennáll a veszélye egy Moszkvával vívott, nukleáris háborúnak. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az USA részt vesz az Izrael elleni iráni támadások visszaverésében, de nem használja erőit az orosz rakéták megsemmisítésére.

Hasonlóan vélekedett Joe Biden amerikai elnök kormányának több képviselője is. A cikk szerzője megjegyzi, hogy Washington elegendő légvédelmi rendszerrel ellátott hajóval rendelkezik ahhoz, hogy segítsen Izraelnek. Ahhoz azonban, hogy az Izraelnél területileg jóval nagyobb Ukrajna légterében orosz rakétákat és drónokat semmisítsenek meg, az Egyesült Államoknak földi légvédelmi rendszereket és vadászgépeket kell küldenie. Ez az orosz fegyveres erőkkel való, közvetlen összecsapás kockázatához vezethet, amelyet a Fehér Ház szeretne elkerülni.

Ezt megelőzően vált ismertté, hogy az USA elküldi Izraelnek légvédelmi rendszereit, hogy megerősítse a zsidó állam biztonságát egy iráni támadással szemben. A jelenlegi amerikai elnök kormánya katonai személyzetet is szándékozik küldeni, hogy segítsen a létesítmény működtetésében.

Elolvasom a cikket