Magyarország közelít az EU környezetvédelmi, energetikai céljaihoz

MH/MTI
2024. október 16. szerda. 14:46

Magyarország egyre közelebb kerül az EU környezetvédelmi, energetikai célkitűzéseihez, amely zöldebb, élhetőbb jövőt biztosít – mondta a Nemzeti Fejlesztési Központ területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős főigazgatója szerdán Tiszakürtön, a település könyvtárának energetikai fejlesztése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Oláh Gábor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról elmondta: a 2021 és 2027 közötti uniós fejlesztési ciklusban elsőbbséget kap az energetikai fejlesztés, a középületek energetikai korszerűsítése. Mintegy 200 milliárd forintot fordítanak erre a területre.

Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára elmondta: az épületfelújítás eredménye a költségek megtakarítása, a jobb szigetelés miatt csökkenő energiaigény, továbbá az, hogy az épület maga termeli meg a szükséges energiát.

Kiemelte, 2022 óta a lakossági és ipari szereplőknek köszönhetően 18-20 százalékkal csökkent a földgáz- és a villamosenergia-felhasználás.

Horváth Viktor beszélt arról is, hogy benyújtották az uniónak a felülvizsgált nemzeti energia- és klímatervet.

A felülvizsgálatra azért volt szükség, mert a 2030-ra kitűzött célok jelentős része 2024–2025-ben teljesül – ismertette, hozzátéve: 1990-hez képes a üvegházhatású gázok kibocsátásának negyvenszázalékos csökkentése volt a cél, de már 43 százalékkal csökkent. Ezzel Magyarország a 27 tagállamból a hat.

Kitért arra, ennek ellenére továbbra is fontos a köz- és lakóépületek energetikai korszerűsítése.

Az idén júliusban indult otthonfelújítási programban a tervek szerint húszezer családi ház felújítását támogatják, de eddig csak mintegy 3000 nyújtott be igényt. A program felgyorsítása érdekében csökkentik az adminisztrációs terheket – mondta a helyettes államtitkár.

Elolvasom a cikket