A magyar–francia együttműködés legsikeresebb területe az energetikai együttműködés + VIDEÓ

MH/MTI
2024. október 16. szerda. 16:57

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott megbeszélését követően aláhúzta, hogy a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe jelenleg épp az energetika, ugyanis az európai energiatermelés jövőjét meghatározó legfontosabb kérdésben, a nukleáris energia használatában teljes egyetértés van Magyarország és Franciaország között.

Rámutatott, hogy a következő időszakban drámai mértékben nőni fog az áramigény, aminek három fő oka van: a hűtési és fűtési rendszerek használata egyre erőteljesebb, az ipari energiaigény is emelkedik, illetve egyre elterjedtebbek az elektromos autók.

„Ebből fakadóan a villamos energia iránti igény is drámai mértékben növekedni fog” – figyelmeztetett.

„És ezt a drámai mértékben növekvő igényt környezetbarát módon, megfizethető módon, biztonságos és stabil módon kizárólag nukleáris energiával lehet lefedni. Tehát nukleáris energia nélkül nincsen zöldenergia-fordulat Európában, és nukleáris energia nélkül nincsen gazdasági versenyképesség az európai kontinensen” – hangsúlyozta.

Objektum doboz

Szijjártó Péter ezért igen lényegesnek nevezte, hogy megalakult a nukleáris energiát használó európai országok koalíciója, amelynek az a legfőbb célja, hogy „végre adatokra alapozva, tudományos alapokon vitázzunk a nukleáris energiáról, és ne ideológiai, ne elvont politikai vagy filozófiai kérdésként kezeljük a nukleáris energia használatának ügyét”.

Megjegyezte, hogy a paksi bővítésben kulcsszerepet játszanak a francia vállalatok, mivel az atomerőmű lelkének számító irányítási központot és annak műszaki berendezéseit is részben a Framatome gyártja, ahogyan francia cég felelős a generátorokért és a turbinákért is.

„Mindez tehát azt jelenti, hogy az új paksi atomerőművi blokkok működésében rendkívül fontos francia hozzáadott értékek fognak szerepelni. (…) Ekképpen a francia nukleáris ipar szerepe nélkülözhetetlen a paksi beruházásban” – mondta.

„Ennek alapján Magyarország és Franciaország energetikai együttműködését, főleg a nukleáris energia területén nyugodtan minősíthetjük kiválónak, és kilátásaink az együttműködés fejlesztésére is abszolút remekek” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket