Vincze Máté: Fantasztikus éveket él meg a magyar néprajzi muzeológia

MH/MTI
2024. október 16. szerda. 19:33

Vincze Máté a Néprajzos Muzeológusok Országos Találkozójának megnyitóján kiemelte, a néprajzos hagyományt és identitást ápol, megőriz, bemutat és „személyiségünk apró morzsáit jobban ismeri, mint a legjobb pszichológus a világon.”

A néprajzosnak van az egyik legfontosabb hivatása manapság, hiszen amikor a 21. században az emberek egyre inkább érdekeltté válnak abban, hogy saját magukat, saját történelmüket megismerjék, akkor ebben a muzeológia tudományos segítséget nyújt – tette hozzá.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy 2020-ban elkészült a Néprajzi Múzeum új épülete, és az elmúlt időszakban sorra nyílnak az érdekesebbnél érdekesebb tárlatok az intézményben.

A szegedi múzeumról szólva Vincze Máté azt mondta, egy erős néprajzi gyűjteménnyel rendelkező intézmény, a régió kiemelkedő kulturális központja, amelynek nagyszabású, nagy látogatottságú kiállításai vannak.

Köszöntő beszédében megemlítette a 120 éve született Bálint Sándor néprajzkutatót, a „legszögedibb szögedit”, aki – mint mondta – „hitt abban, amit csinált, bebörtönözték, üldözték, próbálták ellehetetleníteni, de ő nem tért le az útjáról”. Hozzátette, hogy 1957-ben jelent meg a néprajzkutató Szegedi szótára, amely a szegedi, a magyar alföldi identitás alapja lett.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy elkészült a magyarországi néprajzi gyűjtemény online verziója, amely a kozgyujtemeny.neprajz.hu oldalon érhető el.

A főigazgató azt mondta, a közgyűjtemények helyzete hasonlít az üveghez, ami az idei tanácskozás témaválasztása volt. „Van egy törékeny egyensúly, és nagyon átlátszóvá célszerű tenni működésünket ahhoz, hogy a társadalmi közeg megismerje azokat az értékeket és értékteremtő munkát”, amelyet a muzeológusok végeznek ezekben a gyűjteményekben – tette hozzá.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója kiemelte: a szegedi intézmény gyűjteményének az egyik legjelentesőbb része a néprajzi anyag, és nemrégiben nyílt meg egy új, állandó néprajzi kiállítás a múzeumban.

Elolvasom a cikket