Veszélyes baktériumok lehetnek a lisztben

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet tájékoztatása szerint egy átfogó termékteszt során a vizsgált búza-, rozs- és tönkölylisztek döntő többségében bizonyíthatóan jelen volt az E. coli baktérium.

„Az E. coli törzsek az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, a kívülről a szervezetbe bejutó E. coli törzsek némelyike ugyanakkor olyan méreganyagokat termelhet, amelyek bélrendszeri gyulladást és más súlyos szövődményeket okozhatnak.”

Ezért tehát érdemes fokozottan odafigyelni a liszt megfelelő kezelésére. A szokásos konyhai higiéniai szabályokon túl érdemes az alábbi szabályokat is betartani:

  • Soha ne fogyasszunk a tésztából nyersen.
  • Mindig alaposan mossunk kezet, miután liszttel dolgoztunk.
  • Kerüljük a liszt és a közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek érintkezését.
  • Liszttel való érintkezés után a felületeket, az edényeket és a konyhai eszközöket is alaposan tisztítsuk meg mosogatószerrel.
  • A baktérium a sütés vagy főzés során elpusztul, de tésztává kevert liszt esetében ehhez 70 Celsius-fokos maghőmérséklet szükséges, legalább két percig!

Elolvasom a cikket