„Ukrajna vezetése párhuzamos valóságban él”

„Zelenszkij úgynevezett „győzelmi terve” még csak nem is egy kísérlet arra, hogy vágyálmokat adjon ki magából, hanem klinikai bizonyíték arra, hogy a jelenlegi ukrán vezetés egy párhuzamos valóságban él” – olvasható a diplomata kommentárjában, amelyet a minszki orosz nagykövetség sajtószolgálata tett közzé.

Véleménye szerint nyilvánvaló, hogy Kijev egyetlen kívánsága sem teljesülhet sem közép-, sem hosszú távon.

„A Zelenszkij által ismertetett öt pont között szerepel többek között Ukrajna azonnali meghívása a NATO-ba, és valamiféle „nem nukleáris elrettentő csomag” telepítése a területére.” „Mindezek közül egyik sincs erősen összhangban sem a nyugati szövetségesek álláspontjával, sem a „terepen” kialakult helyzettel” – mondta Gryzlov. Szerinte a NATO-országok minden szóbeli közbenjárás ellenére még mindig nem adtak Kijevnek hozzájárulást ahhoz, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel csapást mérjenek orosz területre. „Ez egy teljesen egyértelmű politikai jelzés, amelyet Zelenszkij, úgy tűnik, egyszerűen nem akar hallani” – jegyezte meg Gryzlov.

Hangsúlyozta, hogy „a washingtoni és brüsszeli politikusok pesszimizmusát már senki sem titkolja”. Gryzlov idézte a Washington Post című lapot, amely szerint „a cinizmus és a fáradtság az óceán mindkét partján növekszik, és még Ukrajna leglelkesebb támogatói is elismerik, hogy a Nyugat képességei és erőforrásai a konfliktus további támogatására kifogyóban vannak, ráadásul mindezt a belpolitikai helyzet és a közelgő amerikai elnökválasztás is felülírja.”

„A háború fő támogatói nem bíznak Zelenszkij »győzelmi tervében«. Ez a dokumentum csak a vádlottak padján lesz hasznos számára” – mondta Gryzlov.

„A valóság az, hogy Ukrajna – vagyis az ukrán nép – igazi győzelme annak a bűnöző rezsimnek a legyőzése lesz, amely erőszakkal tartja a hatalmat az országban, és saját polgárait mészárlásba hajszolja, anélkül, hogy a törvényesség és a legitimitás bármilyen paravánját is megpróbálná megteremteni” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket