Ez az apróság segítheti a jobb éjszakai alvást

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a hosszú ideig tartó ülés és az elégtelen alvás szorosan összefügg egymással, de a tartós, megszakítások nélküli ülés a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Éppen ezért fontos az ülőmunkát végzőknek a testmozgás beiktatása. A lefekvés előtti szigorú testmozgást viszont nem javasolják, mivel a megnövekedett pulzusszám is hozzájárulhat ahhoz, hogy ne aludjunk jól éjszaka. Az intenzívebb mozgásformákat tehát mindenképpen reggel vagy napközben próbáljuk elvégezni, ugyanakkor nagyon fontos, hogy esténként is mozgassuk át magunkat annak érdekében, hogy aztán pihentetően aludjunk.

Az esti, rövid és könnyed mozgások akár 30 perccel is meghosszabbíthatják és minőségben is javíthatják az éjszakai alvást. A szakértők szerint a guggolás és a lábemelés, valamint a térdemelés jótékony hatással lehet az alvás minőségére. Ezek a gyakorlatok könnyedén elvégezhetőek, semmiféle felszerelést nem igényelnek és akár tévénézés közben is lehet őket csinálni.

Az ülőmunkát végzők esetében a szakértők azt is kiemelik, hogy nem szabad megszakítások nélkül hosszú órákat ülniük. Érdemes 20-30 percenként felállni egy kicsit és átmozgatni a végtagokat, de akár sétálni egyet, így ugyanis a fejet is ki lehet szellőztetni, ami különösen jól jön, ha egyébként folyamatos szellemi tevékenységet végzünk.

Elolvasom a cikket