Ennek a krónikus betegségnek is ellenszere lehet az almaecet

Számos jótékony hatása miatt az almaecet igazi kincs a szervezetnek. A benne található prebiotikumok elősegítik a jó baktériumok szaporodását, így jótékonyan hat az emésztésre és enyhíti a puffadást. Az almaecet emellett csökkenti a vércukorszintet, és jót tesz a szívműködésnek is. Lúgosít és antioxidáns hatású, melyeknek köszönhetően segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása pedig torokfájás és ízületi fájdalmak esetén egyaránt segítség.

Bár a gyógyszeres kezelést nem váltja ki, az almaecet remek természetes kiegészítése lehet ezeknek a készítményeknek. A benne található növényi alapú vegyületek, a polifenolok adják az almaecet gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatását, amely révén segíthet enyhíteni a reuma okozta ízületi gyulladást, fájdalmakat és duzzanatot.

Egy 2019-ben végzett kutatás során hetven alanyt vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, és magas koleszterinszinttel rendelkeztek. A felnőtteket két csoportra osztották, és az egyik csoport alanyai nyolc héten keresztül naponta 20 ml almaecetet kaptak, a másik csoport egyáltalán nem kapott almaecetet. A vizsgálati időszak végén az almaecetet fogyasztó csoportnál jobb vércukorszintet mértek, és kevesebb oxidatív károsodást mutattak ki a szervezetükben. Ez utóbbi szorosan összefügg a gyulladások kialakulásával, és bár a vizsgálatban nem reumás betegek vettek részt, az oxidatív károsodás csökkenése enyhítheti az ízületi panaszokat.

Azok, akik természetes módszerrel szeretnének enyhíteni az ízületi panaszaikon, bátran próbálják ki az almaecetet. A vizsgálatok alapján napi 15–30 ml-nyi almaecet elfogyasztásának már érezhetően vannak egészségügyi előnyei. Mivel az almaecet erősen savas, vízzel hígítva érdemes fogyasztani.

Külsőleg, helyi alkalmazása is fájdalomcsillapító hatású lehet. Sokan úgy gondolják, hogy lefekvés előtt a fürdővízhez adott almaecet is enyhítheti a reumás fájdalmakat, de ennek alátámasztása további kutatásokat igényel. Ha azonban az almaecet fogyasztása kellemetlen tüneteket eredményez, abba kell hagyni az alkalmazását.

Elolvasom a cikket